Najviše novca uloženo u građevinarstvo

Bez autora
Oct 17 2019

Investicije u Republici Srpskoj lani su povećane za oko 260 miliona u odnosu na godinu ranije, a najviše novca uloženo je u građevinske objekte i prostore i to čak 1,016 milijardi maraka. U Republičkom zavodu za statistiku pojašnjavaju da je riječ o podacima koji su dobijeni iz Godišnjeg izvještaja o investicijama kojima su obuhvaćeni svi poslovni subjekti registrovani na teritoriji Republike. Vrijednost ostvarenih investicija u prošloj godini iznosila je 1,879 milijardi, dok su u 2017. godini investicije iznosile 1,612 milijardi marka. Dodaju da se, prema tehničkoj strukturi investiranja, na drugom mjestu nalaze mašine, oprema i transportna sredstva, u koje je uloženo nešto više od 768 miliona maraka, dok oko 93 miliona KM otpada na ostale investicije.

Najviše novca uloženo u građevinarstvoInvesticije u Republici Srpskoj lani su povećane za oko 260 miliona u odnosu na godinu ranije, a najviše novca uloženo je u građevinske objekte i prostore i to čak 1,016 milijardi maraka.

U Republičkom zavodu za statistiku pojašnjavaju da je riječ o podacima koji su dobijeni iz Godišnjeg izvještaja o investicijama kojima su obuhvaćeni svi poslovni subjekti registrovani na teritoriji Republike.

- Vrijednost ostvarenih investicija u prošloj godini iznosila je 1,879 milijardi, dok su u 2017. godini investicije iznosile 1,612 milijardi marka - naveli su u Zavodu za statistiku. Dodaju da se, prema tehničkoj strukturi investiranja, na drugom mjestu nalaze mašine, oprema i transportna sredstva, u koje je uloženo nešto više od 768 miliona maraka, dok oko 93 miliona KM otpada na ostale investicije.

Sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala u Privrednoj komori RS Mile Petrović kaže za “Glas Srpske” da se, uvažavajući ukupne trendove, ne može potpuno zadovoljavajućim ocijeniti stanje u sektoru građevinarstva Srpske.

- Bez otvaranja velikih javnih investicija ne treba da očekujemo velike pomake. Ovo je sektor koji pokreće i druge grane privrede, te je s tim u vezi veoma značajan rast sektora građevinarstva - istakao je Petrović.

Pojasnio je da su svemu tome doprinijeli veliki projekti iz oblasti visokogradnje u 2018. godini, kao što su izgradnja Bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu, rekonstrukcija Univerzitetskog kliničkog centra RS, te izgradnja šoping mola “Delta planet” u Banjaluci, kao i konstantna poslovna aktivnost u oblasti stanogradnje.

- Na konačnu prodaju stanova utiče kupovna moć stanovništva, kako domaćeg, tako i dijaspore, koja zbog malih kamata na štednju u bankama kao isplativiji oblik štednje vidi kupovinu nekretnina u RS - pojasnio je Petrović i dodao da je mnogo posla lani bilo i u oblasti niskogradnje, gdje se izdvaja izgradnja dionice autoputa Banjaluka - Prnjavor.

Petrović je rekao i da je zabilježena povećana građevinska aktivnost u lokalnim zajednicama na jačanju putne infrastrukture.

Sa druge strane, ekonomisti ističu da ne ohrabruje podatak što najveća ulaganja nisu ostvarena u oblasti proizvodnje.

- Motor razvoja nisu beton, asfalt ili zgrade, iako je građevinarstvo značajna grana privrede. Međutim, činjenica je da nema dovoljno investicija u kapacitete koji se smatraju primarnim proizvodnim i koji treba da omoguće rast bruto domaćeg proizvoda. Sam asfalt ili zgrada ne stvaraju novac - rekao je ekonomista Zoran Pavlović.

On je naglasio da privredu ne može da razvija mali biznis, već da su neophodni veliki sistemi na koje se “kače” mali biznisi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik