Novi kop Radljevo kod Lazarevca biće zvanično pušten u rad u toku nedelje

Bez autora
Oct 20 2019

Novi kop "Radljevo", o kome se priča godinama, zvanično će biti pušten u rad naredne nedelje. To je najavio Milorad Grčić, v. d. direktora "Elektroprivrede Srbije", na trećoj stručnoj konferenciji "Investicije i zaštita životne sredine", koja je održana u Rudarskom basenu "Kolubara". Grčić je naglasio da kop Radljevo, kao i postojeći kop Polje E, garantuju budućnost i održivost "Kolubare", a samim tim i budućnost EPS-a, uz unapređenje svakog proizvodnog sistema u cilju zaštite životne sredine. Kop Radljevo, sa ispitanim i sigurnim zalihama od oko 350 miliona kubika uglja, spreman je za otvaranje. Na Polju E već je počelo iskopavanje, i u taj kop će biti uloženo oko milijardu evra u narednih nekoliko godina, rekao je prvi čovek EPS-a.

Novi kop Radljevo kod Lazarevca biće zvanično pušten u rad iduće nedeljeNovi kop "Radljevo", o kome se priča godinama, zvanično će biti pušten u rad naredne nedelje. To je danas najavio Milorad Grčić, v. d. direktora "Elektroprivrede Srbije", na trećoj stručnoj konferenciji "Investicije i zaštita životne sredine", koja je održana u Rudarskom basenu "Kolubara".

Grčić je naglasio da kop Radljevo, kao i postojeći kop Polje E, garantuju budućnost i održivost "Kolubare", a samim tim i budućnost EPS-a, uz unapređenje svakog proizvodnog sistema u cilju zaštite životne sredine.

- Kop Radljevo, sa ispitanim i sigurnim zalihama od oko 350 miliona kubika uglja, spreman je za otvaranje. Na Polju E već je počelo iskopavanje, i u taj kop će biti uloženo oko milijardu evra u narednih nekoliko godina - rekao je prvi čovek EPS-a.

- "Kolubara" godišnje obezbedi oko 30 miliona tona uglja, a da bi se održala ta proizvodnja, nisu dovoljne samo brojke koje pokazuju tonu proizvedenog uglja, nego je neophodno brinuti i o zaštiti životne sredine. Treba unaprediti svaki proizvodni sistem u skladu sa najmodernijim rudnicima u Zapadnoj Evropi.

Od uglja iz Rudarskog basena "Kolubara" proizvede se 52 odsto ukupne električne energije u Srbiji, a zalihe uglja u "Kolubari" su minimum 2,1 milijardu tona.

Grčić očekuje da će radovi na pokretanju nastavku gradnje TE "Kolubara B" u Kaleniću početi 2020. godine, dok je za TE u Velikim Crljenima rekao da se mora "skinuti" sa mreže, ali da se taj stari objekat u Velikim Crljenima neće uklanjati dok se ne izgradi novi u Kaleniću.

Pomoćnik direktora za investicije, razvoj i unapređenje proizvodnje u RB "Kolubara" Novica Ljušić je naglasio da je "Kolubara" u ovom trenutku veliko gradilište, a među projektima zaštite životne sredine koji se sprovode su kontinualno merenje dimnih gasova, rekonstrukcija dva elektrofiltera, kao i postrojenja za tretman otpadnih voda.

Zeleni projekat

Pri kraju je realizacija "zelenog projekta" ili ono što zovemo upravljanje kvalitetom uglja - rekao je Grčić.

- On će u "Kolubari" početi da funkcioniše u decembru sa polovinom kapaciteta, dok će tokom 2020. proraditi punim, maksimalnim kapacitetom. Površinski kopovi su živ sistem i stalno se pomeraju, a uz to ide čitav niz komplikovanih i skupih radnji, poput izmeštanja delova reka i pruge, saobraćajnica i drugih objekata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik