Počela proizvodnja prve bh. robotske ruke

Bez autora
Oct 22 2019

Haris Salkić iz Brčkog od srednje škole zaljubljen je u robotiku, a ta njegova ljubav ove godine je pretvorena u projekt HAS_One, robotsku ruku koja je osvojila žiri i Harisu osigurala prvo mjesto i vrijedne nagrade na takmičenju u poslovnim idejama Start-UP Challenge Sarajevo Business Foruma. Priča vezana za HAS Robotics je nastala nakon prošlogodišnjeg Biznis Foruma u Brčkom, gdje sam imao priliku da razgovaram sa investitorima iz Turske i Rusije i gdje sam kroz razgovor sa njima shvatio da postoji veliki potencijal za izvoz ovog tipa proizvoda u njihove države. Nakon toga sam pokrenuo novi projekt pod imenom HAS_One koji već sada pokazuje odlične rezultate, kazao je Salkić. Kako je dodao, projekt HAS_One je pokrenut u novembru 2018. godine i do februara 2019. za ovaj projekt su znali samo njegovi roditelji i uži krug prijatelja.

Počela proizvodnja prve bh. robotske rukeHaris Salkić iz Brčkog od srednje škole zaljubljen je u robotiku, a ta njegova ljubav ove godine je pretvorena u projekt HAS_One, robotsku ruku koja je osvojila žiri i Harisu osigurala prvo mjesto i vrijedne nagrade na takmičenju u poslovnim idejama Start-UP Challenge Sarajevo Business Foruma (SBF).

Narudžbe

- Priča vezana za HAS Robotics je nastala nakon prošlogodišnjeg Biznis Foruma u Brčkom, gdje sam imao priliku da razgovaram sa investitorima iz Turske i Rusije i gdje sam kroz razgovor sa njima shvatio da postoji veliki potencijal za izvoz ovog tipa proizvoda u njihove države. Nakon toga sam pokrenuo novi projekt pod imenom HAS_One koji već sada pokazuje odlične rezultate, kazao nam je Salkić.

Kako je dodao, projekt HAS_One je pokrenut u novembru 2018. godine i do februara 2019. za ovaj projekt su znali samo njegovi roditelji i uži krug prijatelja.

- U februaru sam sa sestrom Samrom predstavljao ovu poslovnu ideju u prvoj emisiji Sarajevo Business Forum Start-Up Challenga, koju je organizovala BBI banka sa svojim partnerima. Na našu radost, uspjeli smo pobijediti na ovom takmičenju u poslovnim idejama i osvojiti vrijedne nagrade koje su ubrzale kompletan razvoj prvog prototipa robotske ruke HAS_One, istakao je Salkić.

Prema njegovim riječima, proizvodnja je počela i uz mnogo truda sve ide odlično.

- Već imamo određeni broj narudžbi, a prve isporuke očekujemo početkom aprila 2020. godine. Naši primarni klijenti jesu privatne i javne obrazovne institucije, kao i sve organizacije koje se bave STEM edukacijama za koje imamo posebne popuste, ali naravno robotsku ruku mogu naručiti i svi oni koji žele da nauče više o robotici. Trenutno radimo prodaju samo za Bosnu i Hercegovinu, ali naš krajnji cilj na kojem aktivno radimo jeste uspostavljanje izvoza, iz razloga što je BiH relativno malo tržište za ovaj tip proizvoda, naglasio je Salkić.
Nastavno pomagalo

Dodao je da je primarna namjena robotske ruke HAS_One ta da ona služi kao nastavno pomagalo u obrazovnom sistemu iz oblasti robotike, tj. da učenicima i studentima olakša sticanje znanja iz oblasti mehanike, elektronike i programiranja kroz modernu i zabavnu praktičnu nastavu.

- Učenici i studenti će kroz ovaj proces moći simulirati rad robotskih ruku u industriji i shvatiti kako funkcionišu automatizovani sistemi u proizvodnim procesima, tako što će kroz posebno osmišljene vježbe sami programirati robotsku ruku da izvršava određene zadatke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik