NIS počinje proizvodnju nafte i gasa u Rumuniji

Bez autora
Oct 22 2019

U eri električnih automobila naftni sektor u svetu se brzo transformiše, a naftna preduzeća prerastaju u energetska. U toj tranziciji je i NIS, koji već ima 14 malih progona za proizvodnju i struje i toplotne energije. A posle deset godina od privatizacije, počinju proizvodnju nafte i gasa u susednoj Rumuniji. Istražujemo i zašto bi NIS bio najbolji partner u privatizaciji pančevačke "Petrohemije". U Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Rumuniji, NIS ima 90 benzinskih pumpi i već nekoliko godina istražuje nova nalazišta nafte i gasa. A ovih dana u pančevačku rafineriju na ispitivanje za preradu stigle su i prve količine nafte iz probne proizvodnje u Rumuniji.

NIS počinje proizvodnju nafte i gasa u RumunijiU eri električnih automobila naftni sektor u svetu se brzo transformiše, a naftna preduzeća prerastaju u energetska. U toj tranziciji je i NIS, koji već ima 14 malih progona za proizvodnju i struje i toplotne energije.

A posle deset godina od privatizacije, počinju proizvodnju nafte i gasa u susednoj Rumuniji. Istražujemo i zašto bi NIS bio najbolji partner u privatizaciji pančevačke "Petrohemije".

U Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Rumuniji, NIS ima 90 benzinskih pumpi i već nekoliko godina istražuje nova nalazišta nafte i gasa. A ovih dana u pančevačku rafineriju na ispitivanje za preradu stigle su i prve količine nafte iz probne proizvodnje u Rumuniji.

"U Rumuniji u Panonskom basenu već je otkriveno i naftno i gasno nalazište. Nastavljamo sa daljim bušenjem i pronalaženjem novih mogućnosti za širenje resursne baze kompanije, jer su postignuti rezultati ohrabrujući", kaže predsednik Odbora direktora NIS-a Vladimir Jakovljev.

Glavna i odgovorna urednica Sputnjika Ljubinka Milinčić navodi da je poznato da Rumunija ima mnogo nafte.

"Čuli smo i da su sadašnja istraživanja mnogo uspešnija, više se ne dešava da se istražuje na više mesta a nađe se nafta na dva. Sada je to uglavnom sto posto", rekla je Milinčićeva.

Pri kraju je i najvažniji posao u "Rafineriji Pančevo" – gradnja postrojenja "Duboka prerada". To je ključno ekološko postrojenje za zemlju jer će omogućiti proizvodnju mazuta bez sumpora.

"Reč je o značajnom proširenju proizvodnje, konkretno rast od 38 odsto proizvodnje dizel goriva, kao i sopstvena proizvodnja novog proizvoda, koksa, čime će se u potpunosti pokriti potrebe Srbije jer ga sada uvozi, a biće ga i za izvoz", ističe Jakovljev.

Većinski vlasnik "Gasprom njeft" danas u NIS-u ima 56,15 posto akcija, 29,87 je udeo države a ostalo je u rukama malih akcionara.

Razgovori o privatizaciji "Petrohemije"

Ruski partner je potvrdio da je spreman da sa Vladom razgovara i o evetualnoj privatizaciji Petrohemije. To bi bilo dobro rešenje jer ta pančevačka hemijska fabrika ne može da radi bez NIS-ovog primarnog benzina.

"Petrohemijski kompleks je prirodno povezan sa Naftnom industrijom. A pošto su Petrohemija i NIS susedi, znači fabrike koje su jedna preko puta druge, mislim da bi zaista bilo dobro da 'Gasprom njeft' kao većinski vlasnik NIS-a sa Vladom Srbije nađe najbolje rešenje", ukazuje urednica Balkan magazina Jelica Putniković.

Deceniju od privatizacije u NIS-u je završen investicioni ciklus vredan tri milijarde evra. Do 2025, kažu, uložiće još 1,4 milijarde evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik