Kina nudi bescarinsku kvotu za uvoz 10 miliona tona soje iz SAD

Bez autora
Oct 23 2019

Kina je ponudila danas glavnim kineskim i stranim kompanijama za preradu soje bescarinsku kvotu od 10 miliona tona za uvoz ove žitarice iz Sjedinjenih Američkih Država, izveštava Rojters pozivajući se na dva neimenovana izvora.Kvota za uvoz američke soje ponuđena je domaćim mlinovima u državnom i privatnom vlasništvu, kao i velikim međunarodnim trgovačkim kućama koje imaju pogone za mlevenje u Kini, a na sastanku koji je sazvala Nacionalna komisija za razvoj i reforme, rekli su izvori koji su se o tome informisali kod učesnica sastanka.

Kina nudi bescarinsku kvotu za uvoz 10 miliona tona soje iz SADKina je ponudila danas glavnim kineskim i stranim kompanijama za preradu soje bescarinsku kvotu od 10 miliona tona za uvoz ove žitarice iz Sjedinjenih Američkih Država, izveštava Rojters pozivajući se na dva neimenovana izvora.

Kvota za uvoz američke soje ponuđena je domaćim mlinovima u državnom i privatnom vlasništvu, kao i velikim međunarodnim trgovačkim kućama koje imaju pogone za mlevenje u Kini, a na sastanku koji je sazvala Nacionalna komisija za razvoj i reforme, rekli su za Rojters izvori koji su se o tome informisali kod učesnica sastanka.

Američki predsednik Donald Tramp je saopštio ranije da je Kina u trgovinskim pregovorima početkom ovog meseca pristala na kupovinu poljoprivrednih proizvoda iz SAD-a u vrednosti do 50 milijardi dolara godišnje.

Međutim, Kina je u sedmici nakon pregovora, kupila 480.000 tona soje iz Brzila u vrednosti 173 miliona dolara, izbegavši američkog tržište, rekli su britanskoj agenciji trgovci.

- Kineski kupci nabavljaju dosta soje iz Brazila. Vlada je sa ovog sastanka poslala poruku uvoznicima da imaju na umu širu sliku - rekao je jedan od izvora, aludirajući na želju Pekinga da u pregovorima pokaže dobru volju.

Na Čikaškoj robnoj berzi je cena soje porasla, na trgovanju u 12:41 časova po srednjoevropskom vremenu, za 1,15 odsto na 9,44 dolara po bušelu (džak od 27,2 kilograma), prenosi Rojters.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik