Što raditi kad su doprinosi uplaćeni, a nije urađeno "rasknjižavanje"?

Bez autora
Oct 23 2019

Nije rijedak slučaj da zaposlenicima prilikom vađenja uvjerenja o stažu u poslovnicama Zavoda MIO na izvodu nedostaje staž za određeno razdoblje usprkos uplaćenim doprinosima.Uvjerenje nije besplatno i s poštarinom iznosi 11 KM. Obrazloženje koje se može čuti od službenika jeste pojam "rasknjižavanja". Iako radim više od 20 godina, imam manje od deset godina uplaćenog staža jer su mnogi moji poslodavci gledali da me ne prijavljuju. S obzirom na to da iz Porezne uprave uvijek apeliraju na radnike da provjeravaju doprinose s vremena na vrijeme, to sam odlučio poštivati zbog sebe.

Što raditi kad su doprinosi uplaćeni, a nije urađeno "rasknjižavanje"?Nije rijedak slučaj da zaposlenicima prilikom vađenja uvjerenja o stažu u poslovnicama Zavoda MIO na izvodu nedostaje staž za određeno razdoblje usprkos uplaćenim doprinosima. Uvjerenje nije besplatno i s poštarinom iznosi 11 KM. Obrazloženje koje se može čuti od službenika jeste pojam "rasknjižavanja", piše Faktor.

 - Iako radim više od 20 godina, imam manje od deset godina uplaćenog staža jer su mnogi moji poslodavci gledali da me ne prijavljuju. S obzirom na to da iz Porezne uprave uvijek apeliraju na radnike da provjeravaju doprinose s vremena na vrijeme, to sam odlučio poštivati zbog sebe. I nedavno sam uplatio u pošti Zavodu MIO 10 KM za uvjerenje o stažu, plus marku za poštarinu i 20 feninga za uplatnicu. Pregledom doprinosa vidio sam da mi nedostaje nekoliko godina iako znam da su mi za to razdoblje uplaćivani doprinosi. U Poreznoj upravi mi je rečeno kako nije urađeno "rasknjižavanje". Nemam pojma o čemu pričaju - ispričao je za Faktor Amar K. iz Sarajeva.

U Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje su pojasnili što znači rasknjižavanje.

- U slučaju kada su doprinosi uplaćeni, a ta godina se ne prikazuje na uvjerenju, moguć razlog je da knjigovođa nije predao potpunu dokumentaciju Poreznoj. Moguće je da nedostaje i samo mjesec zbog čega ta godina neće biti prikazana na uvjerenju. U tom slučaju se mora uraditi procedura rasknjižavanja kako bi ta godina bila potpuna nakon čega će biti prikazana na uvjerenju. Za doprinose od 2011. godine rasknjižavanje radi Porezna uprava FBiH, a za staž koji je uplaćen do kraja 2010. godine rasknjižavanje se radi u Federalnom zavodu MIO - rekao je Amel Lizde, šef Ureda za informiranje Federalnog zavoda MIO.

Za više informacija o ovoj problematici uputio je na Poreznu upravu FBiH.

- Ukoliko je poslodavac ispravno uplatio za jedan mjesec sve doprinose, za mirovinsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno i doprinose za slučaj nezaposlenosti, i nadležnoj poreznoj ispostavi dostavio propisani obrazac MIP-1023 na kome su svi zaposlenici s pojedinačnim obračunom doprinosa za taj mjesec, onda nema nikakvih smetnji da obrazac automatski prođe kontrolu u Poreznoj upravi, pojašnjavaju iz Porezne uprave FBiH.

- Nema smetnji da se na dnevnoj osnovi dostavi nadležnim fondovima i ti podaci kao činjenice iz službene evidencije navedeni su u uvjerenju o uplaćenim doprinosima za svakog zaposlenika - pojašnjavaju iz Porezne uprave.

Dodaju da ukoliko poslodavac dostavi propisani obrazac za više mjeseci, a uplati u zbirnom iznosu za sve mjesece, onda je neophodno da nadležna porezna ispostava u suradnji s poslodavcem zbirnu uplatu rasknjiži po poreznom razdoblju za koji se dostavio obrazac.

- Porezna uprava je omogućila poslodavcima i elektronsko podnošenje prijave, te dostavljanjem prijave elektronskim putem poslodavac automatski ima povratnu informaciju, jesu li ispravno uneseni podaci. I jesu li ispravno uplaćeni doprinosi, s točnim opisom što se pojavljuje kao pogreška na dostavljenom obrascu koje poslodavac treba ispraviti i ponovno dostaviti u Poreznu upravu - kažu u PUFBiH i dodaju:

Poslodavac mora ispravno popuniti obrazac MIP-1023

- Prema tome, koliko vremena je neophodno da se rasknjiži uplata, ovisi od toga kad će poslodavac poduzeti aktivnosti za otklanjanje pogreški. Ako je poslodavac ispravno popunio obrazac MIP-1023, ispravno uplatio doprinose za sve zaposlenike, podaci se svakodnevno dostavljaju nadležnim fondovima kako bi zaposlenici mogli koristiti prava iz mirovinsko-invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja i osiguranja za slučaj nezaposlenosti - kazali su.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik