Broj firmi opada, zaposlenih raste

Bez autora
Oct 23 2019

Broj preduzeća u Republici Srpskoj lani je smanjen u odnosu na godinu ranije, ali uprkos tome ohrabruje činjenica da je povećan broj radnika u industriji, koja zapošljava najviše ljudi.Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prošloj godini u Srpskoj je poslovalo 8.000 aktivnih preduzeća i 17.815 preduzetnika, dok su godinu ranije poslovale 8.034 firme i 18.048 preduzetnika. Statističari su izračunali da je lani najviše preduzeća poslovalo u oblastima trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila i motocikala, čak 2.599, zatim 1.513 u oblasti prerađivačke industrije, te 782 firme u oblasti stručne, naučne i tehničke djelatnosti.

Broj firmi opada, zaposlenih rasteBroj preduzeća u Republici Srpskoj lani je smanjen u odnosu na godinu ranije, ali uprkos tome ohrabruje činjenica da je povećan broj radnika u industriji, koja zapošljava najviše ljudi.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prošloj godini u Srpskoj je poslovalo 8.000 aktivnih preduzeća i 17.815 preduzetnika, dok su godinu ranije poslovale 8.034 firme i 18.048 preduzetnika.

Statističari su izračunali da je lani najviše preduzeća poslovalo u oblastima trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila i motocikala, čak 2.599, zatim 1.513 u oblasti prerađivačke industrije, te 782 firme u oblasti stručne, naučne i tehničke djelatnosti.

Najmanje preduzeća u prošloj godini, svega 60, poslovalo je u oblasti umjetnosti, zabave i rekreacije.

- Struktura zaposlenih pokazuje da je lani, od oko 187.000 zaposlenih, 40,6 odsto bilo angažovano u industriji. Godinu ranije, od 180.000 zaposlenih, 40,5 odsto bilo je angažovano u industrijskoj proizvodnji - naveli su u Zavodu za statistiku.

Statistika pokazuje da je u prošloj godini najveća dodata vrijednost po zaposlenom licu, kao mjera produktivnosti rada, ostvarena u području informacije i komunikacije, 66.598 KM, zatim u poslovanju nekretninama 62.408 KM i u oblasti proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji 60.070 KM.

- Najveće stope profitabilnosti postignute su u područjima poslovanja nekretninama 50,4 odsto, umjetnosti, zabave i rekreacije 38,9 odsto i informacije i komunikacije 34,7 odsto - pokazuju podaci Zavoda za statistiku.

Predsjednik Skupštine Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže za “Glas Srpske” da broj preduzeća u RS varira iz godine u godinu.

- S druge strane imamo sukob podataka, jer statistika pokazuje značajan pad industrijske proizvodnje u ovoj godini, a povećanje broja radnika baš u tom sektoru. Jedino logično objašnjenje toga vidim u činjenici da je možda došlo do smanjenja sive zone, te da je dio radnika koji su ranije radili na crno prijavljen u prošloj godini - rekao je Trivić.

Dodao je da je po svim analizama evidentno da se povećava broj radnika u javnom sektoru i da to nije dobro.

Predsjednik Područne privredne komore Doboj Radovan Pazurević smatra da je broj preduzeća smanjen jer su mnogi zatvorili firme usljed nedostatka kadra.

- Jedino logično objašnjenje za povećanje broja radnika jeste smanjenje ilegalnog poslovanja. Više je prijavljenih radnika, a to potvrđuje i priliv novca od poreza i doprinosa - rekao je Pazurević.
 

Preduzeća po veličini u 2018. godini

  • Mala -  7.493
  • Srednja  - 420
  • Velika - 87


Broj zaposlenih u preduzećima u 2018. godini

  • 90.700 - mala preduzeća
  • 42.850 - srednja preduzeća
  • 53.325 - velika preduzeća

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik