Venecija počinje sa naplatom ulaza u grad: Cena takse do 8 evra u sezoni

Bez autora
Oct 24 2019

Turisti koji žele da uđu u Veneciju moraće od 1. jula sledeće godine za to da plate najmanje tri evra, objavila je gradska uprava.Mera koja će se primenjivati na jednodnevne izletnike i putnike sa kruzera, ali ne i na one koji borave u hotelima, najavljena je početkom godine, ali je njena primena bila odložena zbog tehničkih poteškoća. Cena ove takse porašće na šest do osam evra tokom vrhunca sezone. Načini plaćanja još se razrađuju. Oni koji u grad pokušaju da se "prošvercuju" suočiće se sa kaznama od 100 do 450 evra.

Venecija počinje sa naplatom ulaza u grad: Cena takse do 8 evra u sezoniTuristi koji žele da uđu u Veneciju moraće od 1. jula sledeće godine za to da plate najmanje tri evra, objavila je gradska uprava.

Mera koja će se primenjivati na jednodnevne izletnike i putnike sa kruzera, ali ne i na one koji borave u hotelima, najavljena je početkom godine, ali je njena primena bila odložena zbog tehničkih poteškoća.

Cena ove takse porašće na šest do osam evra tokom vrhunca sezone.

Načini plaćanja još se razrađuju. Oni koji u grad pokušaju da se "prošvercuju" suočiće se sa kaznama od 100 do 450 evra.

Masovni turizam dugogodišnji je problem Venecije, iako je i njen najveći izvor prihoda. Smatra se glavnim krivcem za porast cena nekretnina i pad broja stanovnika.

Prema podacima iz 2016. godine, Venecija ima više jednodnevnih turista, oko 82.000, nego što ima stanovnika. A njihov broj je sa 100.000 sredinom 70-tih godina prošlog veka, pao na 53.000 danas.

Gradonačelnik Luđi Brunjaro smatra da bi šema naplate mogla da bude model za ostale evropske gradove koji muku muče sa masovnim turizmom.

"Uveren sam da su ovakve mere samo početak suzbijanja masovnog turizma", rekao je on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik