I litijum je naš adut: Šta bi za Srbiju značio dolazak „Folksvagena“

Bez autora
Oct 24 2019

Iako je šef proizvodnje nemačke fabrike automobila Andreas Tostman izjavio da "Folksvagen" ne traži alternativu za izgradnju fabrike u Turskoj, već da je projekat na čekanju, polovina Balkana je ustala na noge da ponudi bolje uslove ovom gigantu. Odmah su reagovali otpisani iz prvog kruga Bugari i Rumuni, a njima su se iznenada priključili Hrvati. Ni mi ne stojimo skrštenih ruku i naš predsednik Aleksandar Vučić je najavio da je Srbija spremna da ponudi najviše od svih zemalja. Sve zemlje su limitirane i prema evropskim pravilima spremne su da ponude finansijsku pomoć od 258,5 miliona evra, ali moguće je napraviti i paket povlastica.

I litijum je naš adut: Šta bi za Srbiju značio dolazak „Folksvagena“Iako je šef proizvodnje nemačke fabrike automobila Andreas Tostman izjavio da "Folksvagen" ne traži alternativu za izgradnju fabrike u Turskoj, već da je projekat na čekanju, polovina Balkana je ustala na noge da ponudi bolje uslove ovom gigantu.

Odmah su reagovali otpisani iz prvog kruga Bugari i Rumuni, a njima su se iznenada priključili Hrvati. Ni mi ne stojimo skrštenih ruku i naš predsednik Aleksandar Vučić je najavio da je Srbija spremna da ponudi najviše od svih zemalja.

Sve zemlje su limitirane i prema evropskim pravilima spremne su da ponude finansijsku pomoć od 258,5 miliona evra, ali moguće je napraviti i paket povlastica. Naša zemlja je letos bila spremna da Nemcima pokloni zemljište u okolini Inđije ili u Šumadiji.

Uz plac u vojvođanskoj varoši ponuđena je i veza sa budućim beogradskim metroom, kako bi "Folksvagen" mogao da računa na radnike iz Beograda i Novog Sada. Naime, uz prestoničku gradsku železnicu, ali i brzu prugu između Beograda i "Srpske Atine" radnici bi za pola sata mogli da budu na poslu. Ali, sve to je deo ubeđivanja.

Ipak, dolazak "Folksvagena" bi značio izuzetno mnogo i Velikoj Britaniji.

- Ne treba mnogo govoriti o tome šta bi značilo da u Srbiju dođe takav gigant - objašnjava, za "Novosti", dr Miloš Petrović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika automobila. - Srbija ima dobru infrastrukturu, vezu i drumom, železnicom, rekom sa Evropom. Imamo kvalifikovanu radnu snagu i to nije ništa novo, nešto što se ne zna.

Ali, kako kaže naš sagovornik, nedovoljno se zna šta se sve u Srbiji proizvodi kada je automobilska industrija u pitanju.

- Nije mala stvar kad dolazi neko kao "Folksvagen" a zna da se ovde prave sedišta, gume, elektronski delovi, najsofisticiraniji sklopovi. Da ovde rade i izvoze "Boš", "Simems", "Mišlen", "Kontinental"...

- Mladi inženjer, stručnjak iz ovih firmi neće sigurno da ide ako su te firme, a bile bi sigurno, kooperanti giganta poput "Folksvagena". Imali bi i ovde znatno veće plate.

Procena je da oko 4.000 radnika u fabrici i proizvodnja oko 300.000 vozila "vezuje" bar još 30.000 radnih mesta u državi. Zato je, na primer, i ostanak "Fijata" izuzetno bitan za našu ekonomiju.

- Iako i davanje subvencija za dolazak velike kompanije ima svoje ekonomsko opravdanje i brzo se isplati ne samo kroz plate radnika u fabrici, kooperaciju i kroz poreze ali je i signal ostalim velikim igračima da je Srbija sredina u koju mogu da dođu i posluju, a to je najjača pozivnica - kaže dr Petrović.

Volfburg zabranio komentare

"Novosti" su pozvale u kompaniju "Porše SCG" u Beogradu zastupnika "Folksvagena" za Srbiju.

- Nažalost, iako naravno pratimo situaciju, nemamo nikakav komentar. Upravo smo iz centrale u Volfsburgu dobili takvo saopštenje da nema nikakvih dodatnih informacija - rečeno je "Novostima".

I litijum adut

Možda je još jedna stvar, a čini se da se ona nekako gura u zapećak, izuzetno bitna, makar da su šanse za dokazak "Folksvagena" u Srbiju minimalne. - Srbija je jedno od važnih svetskih nalazišta litijuma.

Njega inače nema u izobilju a neophodan je za proizvodnju baterija za elektromobile - podseća Dragan Škrnjić iz Auto-eko kluba Srbija - "Folksvagen" se opekao sa dizelima. Najavljuju iz te fabrike desetine novih modela na struju. Mislim da nije teško sabrati dva i dva i gde bi bilo najisplativije graditi fabriku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik