“Elektroprivredu RS” banke neće da kreditiraju

Bez autora
Oct 27 2019

„Elektroprivredu Republike Srpske“ nijedna od domaćih i međunarodnih finansijskih institucija neće da kreditira pa je tako propao plan v. d. direktora Luke Petrovića da ERS zaduži za 46 miliona KM. Ukoliko u ERS-u i dalje budu za zaduženje moraće da ponude više od 3,91 milion KM, koliko su prvobitno planirali da daju za kamate i obradu kredita. Taj iznos bankama očigledno nije dovoljan da bi dale kredit na period od deset godina. „Elektroprivreda RS“ je tender za nabavku kredita od 45,9 miliona raspisala 13. septembra ove godine, a rok za prijem i otvaranje ponuda istekao je juče.

“Elektroprivredu RS” banke neće da kreditiraju„Elektroprivredu Republike Srpske“ (ERS) nijedna od domaćih i međunarodnih finansijskih institucija neće da kreditira pa je tako propao plan v. d. direktora Luke Petrovića da ERS zaduži za 46 miliona KM.

Ukoliko u ERS-u i dalje budu za zaduženje moraće da ponude više od 3,91 milion KM, koliko su prvobitno planirali da daju za kamate i obradu kredita. Taj iznos bankama očigledno nije dovoljan da bi dale kredit na period od deset godina.

„Elektroprivreda RS“ je tender za nabavku kredita od 45,9 miliona raspisala 13. septembra ove godine, a rok za prijem i otvaranje ponuda istekao je juče.

„Poštujući Zakon o javnim nabavkama, Komisija je poništila postupak iz razloga jer nijedna ponuda nije prispjela u zakonom propisanim rokovima“, rekli su u Službi za informisanje ERS-a.

Namjera je bila da se kredit uzme na period od 10 godina, te da se 33,9 miliona KM koristi za finansiranje završetka betoniranja tunela Fatničko Polje – Bilećko jezero, za potrebe „Hidroelektrana na Trebišnjici“.

Drugi dio kredita od 12 miliona KM trebalo je da bude iskorišten za sticanje kapitala preduzeća „Ruding“ Ugljevik.

Osam preduzeća iz sistema “Elektroprivreda RS” u prvoj polovini ove godine prikazalo je neto dobit od oko 16,1 milion KM, dok su dva imala gubitak veći od 10,3 miliona KM.

Portal CAPITAL pisao je kako preduzeća ERS-a, imaju sve veće probleme s likvidnošću.

I preduzeće „Rudnik i Termoelektrana Ugljevik“ (RiTE) ljetos je zapalo u finansijske probleme i tražilo je ko mu može što prije pozajmiti 10 miliona KM za plaćanje dospjelih obaveza.

I „Elektro-Hercegovina“ je tražila tri miliona KM kredita za nabavku softvera i reorganizaciju elektroenergetskog sektora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik