USAID: Za biznis žena iz marginaliziranih grupa u Loparama 19.000 KM

Bez autora
Oct 27 2019

USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama, u suradnji s Opštinom Lopare, osigurao je 19.000 KM za podršku u pokretanju i razvoju biznisa žena iz marginaliziranih grupa u toj opštini, saopćili su realizatori ovog programa.Ugovori o dodjeli novca bit će potpisani s dvjema ženama u ponedjeljak u Loparama. Biznis će biti pokrenut u oblasti uslužnih djelatnosti i proizvodno-prerađivačkih , a preduzetnicama će biti pružena finansijska i mentorska podrška u pokretanju i održavanju biznisa. Riječ je o podršci u razvoju biznisa za žene s invaliditetom, majke osoba s invaliditetom, žene iz ruralnih područja, žrtve nasilja te nezaposlene mlade žene.

USAID: Za biznis žena iz marginaliziranih grupa u Loparama 19.000 KMUSAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama (PPMG), u suradnji s Opštinom Lopare, osigurao je 19.000 KM za podršku u pokretanju i razvoju biznisa žena iz marginaliziranih grupa u toj opštini, saopćili su realizatori ovog programa.

Ugovori o dodjeli novca bit će potpisani s dvjema ženama u ponedjeljak u Loparama.

Biznis će biti pokrenut u oblasti uslužnih djelatnosti (frizerski salon) i proizvodno-prerađivačkih (sušenje voća, povrća, šumskih plodova i bilja), a preduzetnicama će biti pružena finansijska i mentorska podrška u pokretanju i održavanju biznisa.

Riječ je o podršci u razvoju biznisa za žene s invaliditetom, majke osoba s invaliditetom, žene iz ruralnih područja, žrtve nasilja te nezaposlene mlade žene.

Novac se dodjeljuje iz Fonda za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena, osnovanog početkom 2017. godine, iz kojeg je dosad podržano više od 100 biznisa.

Rezultati dosadašnjeg djelovanja Fonda vidljivi su u održivim biznisima koji i dalje jačaju, u značajnom povećanju kućnog budžeta i otvaranju novih radnih mjesta.

Kreiranjem Fonda između USAID/PPMG i partnera, nastoje se stvoriti prilike za održivi razvoj poduzetništva marginaliziranih grupa žena poticanjem na samozapošljavanje te njihovo veće i lakše uključivanje u poduzetništvo i kreiranje novih radnih mjesta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik