Katastar doneo uputstvo koje će obradovati vlasnike novih stanova

Bez autora
Oct 27 2019

Uknjižba nekretnine u novogradnji za mnoge je postala jednostavnija i brža otkako je Republički geodetski zavod izdao uputstvo da se za razliku u kvadraturi stana tokom izgradnje i u završnoj fazi ne traže aneksi ugovora kako bi se ispravila neslaganja u površini.Javni beležnici podržavaju uputstvo kojim se menja dosadašnja praksa i ističu da ono ubrzava i pojednostavljuje proceduru uknjižbe. Stanove sada upisuju u katastar nepokretnosti sa površinom iz elaborata geodetskih radova koji se dostavlja uz upotrebnu dozvolu, na kraju izgradnje. Upotrebna dozvola predstavlja javnu ispravu nadležnog organa i u postupku upisa dokazuje činjenice koje su u njoj navedene, navode u Javnobeležničkoj komori.

Katastar doneo uputstvo koje će obradovati vlasnike novih stanovaUknjižba nekretnine u novogradnji za mnoge je postala jednostavnija i brža otkako je Republički geodetski zavod izdao uputstvo da se za razliku u kvadraturi stana tokom izgradnje i u završnoj fazi ne traže aneksi ugovora kako bi se ispravila neslaganja u površini.

Javni beležnici podržavaju uputstvo kojim se menja dosadašnja praksa i ističu da ono ubrzava i pojednostavljuje proceduru uknjižbe.

Stanove sada upisuju u katastar nepokretnosti sa površinom iz elaborata geodetskih radova koji se dostavlja uz upotrebnu dozvolu, na kraju izgradnje.

- Upotrebna dozvola predstavlja javnu ispravu nadležnog organa i u postupku upisa dokazuje činjenice koje su u njoj navedene - navode u Javnobeležničkoj komori.

- Ona se izdaje posle tehničkog pregleda objekta i između ostalog obuhvata kontrolu usklađenosti izvedenih radova sa građevinskom dozvolom, a što podrazumeva i dozvoljeno odstupanje u površini posebnog dela.

Ugovori o prometu nepokretnosti se od uvođenja javnog beležništva u pravni sistem Srbije zaključuju kod javnog beležnika, koji je dužan da proveri formu i sadržinu ugovora.

- Javni beležnik je dužan da proveri dokumentaciju i da li je za stranku ili za nepokretnost evidentirana neka zabrana raspolaganja - objašnjavaju u Javnobeležničkoj komori. - Kada utvrdimo da nema pravnih prepreka za zaključivanje ugovora o prometu nepokretnosti, overavamo ugovor.

Stranka se, posle isplatecene u banci, vraća kod beležnika, da biprodavac overio izjavu kojom dozvoljava kupcu uknjižbu prava svojine na kupljenoj nekretnini. Odmah potom, u istom danu, javni beležnik šalje katastru podatke koji su neophodni za upis vlasništva. Rešenje o upisu u katastar donosi RGZ, na osnovu isprava koje dostavlja javni beležnik, i šalje ga direktno ugovornim stranama.

Čitav ovaj postupak znatno je ubrzan otkad javni beležnici u elektronskoj formi šalju isprave i podatke radi upisa nadležnoj Službi katastra nepokretnosti.

"Divlje" ne prodaju

Izmenama Zakona o ozakonjenju zabranjena je prodaja nelegalnih stanova i kuća. U Javnobeležničkoj komori kažu da ipak ima pokušaja prodaje kvadrata izgrađenih bez dozvole.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik