Pentagon i Majkrosoft sklopili ugovor vredan 10 milijardi dolara

Bez autora
Oct 27 2019

Kompanija Majkrosoft obezbedila je ugovor s Pentagonom vredan 10 milijardi dolara o kompjuterskim klaud uslugama, a time je ta kompanija prestigla Amazon koji je takođe bio jedan od kandidata za ugovor.Desetogodišnji ugovor za projekt Joint Enterprise Defense Infrastructure kojim Pentagon želi da objedini nabavku klaud usluga, ima za cilj povezivanje i deljenje informacija između više grana vojske u jedan sistem koji će moći u realnom vremenu da se pretražuje uz pomoć veštačke inteligencije. Kako se navodi, JEDI je deo šire modernizacije informaciono-tehnološkog sistema Pentagona, a osim Majkrosofta i Amazona, u trci za ugovor su bile i kompanije Google, IBM, Oracle i Rean Cloud.

Pentagon i Majkrosoft sklopili ugovor vredan 10 milijardi dolaraKompanija Majkrosoft obezbedila je ugovor s Pentagonom vredan 10 milijardi dolara o kompjuterskim klaud uslugama, a time je ta kompanija prestigla Amazon koji je takođe bio jedan od kandidata za ugovor.

Desetogodišnji ugovor za projekt Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI) kojim Pentagon želi da objedini nabavku klaud usluga, ima za cilj povezivanje i deljenje informacija između više grana vojske u jedan sistem koji će moći u realnom vremenu da se pretražuje uz pomoć veštačke inteligencije, prenosi Rojters.

Kako se navodi, JEDI je deo šire modernizacije informaciono-tehnološkog sistema Pentagona, a osim Majkrosofta i Amazona, u trci za ugovor su bile i kompanije Google, IBM, Oracle i Rean Cloud.

Ipak, najpre je iz trke odustao Google jer njegovi zaposleni nisu želeli da kompanija učestvuje u poslovima koji uključuju vojsku, ratovanje i tehnologiju za ubijanje.

Amazon je važio kao glavni favorit, ali su se Oracle i IBM žalili na uslove i bacili sumnju na celi projekt, zbog čega je sud početkom aprila projekat stavio na led dok se svi detalji ne razjasne.

Nakon što je za novog ministra obrane imenovao Marka Espera, predsednik Donald Tramp se obrušio na Amazon i njegovog osnivača Džefa Bezosa, u čijem je vlasništvu list Vašington post, tako da je na kraju ugovor osvojio "div iz Redmonda".

Inače Cloud computing je koncept koji nudi novi način pristupa ličnim podacima i aplikacijama, koji više nisu smešteni na kompjuteru, već u oblaku - što znači da se programu, evidencijama i dokumentaciji može pristupiti s većeg broja uređaja, u bilo koje vreme i s različitih lokacija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik