Penzionerima 5.000 dinara 4. novembra

Bez autora
Oct 27 2019

Jednokratnu pomoć od po 5.000 dinara svi penzioneri će dobiti 4. novembra. Izmene zakona kojima se uvodi "švajcarska formula" za rast penzija, stigle su u Skupštinu Srbije, a uskoro će se znati i tačan iznos povišice.Dok oko jednokratne isplate 5.000 dinara nema dileme, penzioneri o "švajcarskoj formuli" ne znaju mnogo. Prema predlogu zakona penzije će se usklađivati jednom godišnje, svakog 1. januara, na to ce podjednako uticati dvanaestomesečno kretanje inflacije i prosečne zarade. Iako je Zavod za statistiku objavio pojedinačne podatke, zapelo je oko konačne cifre povišice, u pitanju su decimale.

Penzionerima 5.000 dinara 4.novembraJednokratnu pomoć od po 5.000 dinara svi penzioneri će dobiti 4. novembra, potvrđeno je RTS-u. Izmene zakona kojima se uvodi "švajcarska formula" za rast penzija, stigle su u Skupštinu Srbije, a uskoro će se znati i tačan iznos povišice.

Dok oko jednokratne isplate 5.000 dinara nema dileme, penzioneri o "švajcarskoj formuli" ne znaju mnogo.

Prema predlogu zakona penzije će se usklađivati jednom godišnje, svakog 1. januara, na to ce podjednako uticati dvanaestomesečno kretanje inflacije i prosečne zarade.

Iako je Zavod za statistiku objavio pojedinačne podatke, zapelo je oko konačne cifre povišice, u pitanju su decimale.

"Mi čekamo odgovor od njih, jer smo njima poslali na tumačenje, s obzirom na to da se uzima period od jula 2018. do 30. juna 2019. kao parametar za ovo povećanje", kaže ministar za rad boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Od razlike u decimali, kažu, važnije je da povećanje ne narušava makroekonomsku stabilnost.

"To povećanje od 5,3 ili 5,4 odsto je uključeno u jedan okvir dogovora, aranžmana sa MMF-om, da masa penzija ne prede nekih 11 posto bruto domaćeg proizvoda", ističe direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

U svakom slučaju, prosečna penzija koja je sada 26.343 dinara trebalo bi da bude veća za oko 1.500 dinara, a najviše penzije i preko 7.000 dinara.

"Penzija je 2010. godine bila 193 evra, a od 1. januara ce biti 240 evra. U poslednje tri godine smo isplaćivali pomoć penzionerima na kraju godine i sa tom podrškom nastavljamo i ove godine", rekao je ministar Đorđević.

Od prošle godine do novembra ove, uredbom je predviđena isplata dodatka uz penzije do 34.000 dinara, koji ne ulazi u osnovicu. Nadležni najavljuju da će se sa tim isplatama nastaviti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik