CBBiH pušta u opticaj dodatne količine novčanica štampanih u 2019. godini

Bez autora
Oct 30 2019

Centralna banka Bosne i Hercegovine će 4. novembra pustiti u opticaj novčanice konvertibilne marke u apoenima od 10, 20, 50 i 100 KM, dodatno štampane u 2019. godini.Novčanice navedenih apoena, izdanje 2019. godina, štampane su u skladu s redovnim aktivnostima CBBiH, koje imaju za cilj osigurati dovoljno novčanica odgovarajuće apoenske strukture za potrebe gotovinskog prometa u BiH. Novo izdanje novčanica zamijeniće u opticaju novčanice prethodnih izdanja, koje će zbog dotrajalosti tokom prethodnih godina biti povučene iz opticaja.

CBBiH pušta u opticaj dodatne količine novčanica štampanih u 2019. godiniCentralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) će 4. novembra pustiti u opticaj novčanice konvertibilne marke u apoenima od 10, 20, 50 i 100 KM, dodatno štampane u 2019. godini.

Novčanice navedenih apoena, izdanje 2019. godina, štampane su u skladu s redovnim aktivnostima CBBiH, koje imaju za cilj osigurati dovoljno novčanica odgovarajuće apoenske strukture za potrebe gotovinskog prometa u BiH.

Novo izdanje novčanica zamijeniće u opticaju novčanice prethodnih izdanja, koje će zbog dotrajalosti tokom prethodnih godina biti povučene iz opticaja.

Osnovna obilježja novčanica štampanih u 2019. godini ostaju ista kao i na novčanicama prethodnih izdanja, s tom razlikom što je na novom izdanju naznačena brojčana oznaka „2019“ kao godina štampanja apoena i faksimil potpisa guvernera CBBiH „Senad Softić“ je pored ostalih apoena i na novčanici apoena 20 KM koja se prvi put izrađuje nakon 2012. godine.

Također, naziv lokacije fragmenta stećka na naličju novčanice apoena 10 KM, verzija Federacija BiH, usklađen je s Odlukom o izmjeni Odluke o osnovnim obilježjima i dizajnu novčanica konvertibilne marke apoena 10, 20, 50 i 100 KM, „Službeni glasnik BiH“, 49/18.

Novčanice prethodnih izdanja svih apoena, čiji je kvalitet zadovoljavajući u skladu sa standardima CBBiH, i dalje će ostati u opticaju kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Štampanje novih količina novčanica konvertibilne marke nema inflacijski efekat, jer nijedna KM neće biti puštena u opticaj bez poštivanja principa valutnog odbora, što znači da svaka izdana konvertibilna marka ima pokriće u stranoj valuti po fiksnom kursu.

Novčanice će u opticaj biti puštene sukcesivno, odnosno prema potrebi, posredstvom glavnih jedinica i filijala CBBiH, saopćila je Služba za odnose s javnošću CBBiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik