Za šest mjeseci građani digli skoro 420 miliona KM kredita

Bez autora
Oct 31 2019

Krediti u bankama na području Federacije BiH u prvoj polovini ove godine zabilježili su rast, tako da su do 30. juna iznosili 14,2 milijarde KM, što je za 597,3 miliona KM više u odnosu na kraj prošle godine.Prema podacima Agencije za bankarstvo FBiH, od ukupnog kredita na stanovništvo se odnosi 7,2 milijarde KM, što je za 325,7 miliona maraka više u odnosu na 2018. godinu. Mnogi od njih, što potvrđuju podaci Agencije, imaju problema s otplatom. Ekonomisti ističu da je dizanje kredita rezultat drastično niskih primanja većine radnika. Tvrde da se građani zadužuju zbog gubitka posla, umanjenih primanja, neočekivanih troškova....

Za šest mjeseci građani digli skoro 420 miliona KM kreditaKrediti u bankama na području Federacije BiH u prvoj polovini ove godine zabilježili su rast, tako da su do 30. juna iznosili 14,2 milijarde KM, što je za 597,3 miliona KM više u odnosu na kraj prošle godine.

Niska primanja

Prema podacima Agencije za bankarstvo FBiH, od ukupnog kredita na stanovništvo se odnosi 7,2 milijarde KM, što je za 325,7 miliona maraka više u odnosu na 2018. godinu. Mnogi od njih, što potvrđuju podaci Agencije, imaju problema s otplatom.

Ekonomisti ističu da je dizanje kredita rezultat drastično niskih primanja većine radnika. Tvrde da se građani zadužuju zbog gubitka posla, umanjenih primanja, neočekivanih troškova....

I u RS je isto. Grca se u kreditima. Agencija za bankarstvo RS bilježi da najviše kredita odlazi na opću potrošnju, a njihov dug se popeo na 2,2 milijarde KM, što je za 93 miliona više nego prošle godine.

Krediti se dižu skoro za sve, od plaćanja računa, do nabavke ogrjeva, registracije automobila, opremanje stana i slično. Mnogi se čak zadužuju da bi otplatiti stare kredite jer, zbog niskih primanja, nisu u mogućnosti da otplaćuju rate.

Opterećenje budžeta

Psiholog Čedomir Novaković ističe da građani sve više kupuju na neviđeno i da putem šoping kartica masovno plaćaju sve i svašta.

- Problem je što ne vide koliko troše. Dokazano je da, kada ne dajete novac iz novčanika, troši se puno više. I to je velika zamka. Nekoliko proizvoda od po 100 maraka strahovito optereti budžet, ali vi to ne vidite – rekao je Novaković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik