Predstavljen novi nacionalni program podrške početnicima u biznisu vredan 300 miliona dinara

Bez autora
Oct 31 2019

Državni sekretar Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije Dragan Stevanović prisustvovao je danas predstavljanju novog nacionalnog programa podrške predviđenog za početnike u biznisu, u ukupnoj vrednosti od 300 miliona dinara.Novoosnovani preduzetnici, poljoprivredna gazdinstva, mikro i mala preduzeća starosti do dve godine, kao i svi zainteresovani za započinjanje sopstvenog biznisa i razvoj poslovanja u Srbiji, od sutra će moći da se prijave za učešće u novom nacionalnom programu promocije preduzetništva i samozapošljavanja.

Predstavljen novi nacionalni program podrške početnicima u biznisu vredan 300 miliona dinaraDržavni sekretar Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije Dragan Stevanović prisustvovao je danas predstavljanju novog nacionalnog programa podrške predviđenog za početnike u biznisu (startap), u ukupnoj vrednosti od 300 miliona dinara.

Novoosnovani preduzetnici, poljoprivredna gazdinstva, mikro i mala preduzeća starosti do dve godine, kao i svi zainteresovani za započinjanje sopstvenog biznisa i razvoj poslovanja u Srbiji, od sutra će moći da se prijave za učešće u novom nacionalnom programu promocije preduzetništva i samozapošljavanja.

Taj program podrške poslovanju, koji je usvojila Vlada Srbije, podržava Nemačka razvojna banka (KfW), a realizuje Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, u saradnji sa Ministarstvom privrede i Fondom za razvoj, uz podršku Privredne komore Srbije (PKS).

Stevanović je objasnio da pomenuti program ima za cilj da doprinese stvaranju stimulativnog ambijenta za početnike u poslovanju, unapređenju uslova poslovanja u sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetništva i otvaranju novih malih i srednjih preduzeća i preduzetničkih radnji, u skladu sa strategijom Vlade.

On je podsetio na to da je Vlada od 2016. godine opredelila značajna sredstva za podsticaje tog dela privrede, koji zapošljava 1,1 milion ljudi, a novina je što se sada kreditiraju i početnici u biznisu.

U ovoj godini će, kako je precizirao, država obezbediti više od tri milijarde dinara za podršku privredi u sektoru malih i srednjih preduzeća.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da je program podrške poslovanju novi vid finansiranja preduzetništva koji će moći da koriste svi koji imaju dobru poslovnu ideju i želju da opstanu na tržištu.

On je pozvao početnike u biznisu da se jave PKS, odnosno regionalnim privrednim komorama, gde će dobiti besplatnu obuku kako da konkurišu za učešće u programu i urade investicioni plan da bi dobili povoljne kredite, kao i bespovratna sredstva ako uspešno otplate kredit u iznosu do 20 odsto ukupnog investicionog ulaganja koje se finansira u okviru programa.

Prema njegovim rečima, bankarski krediti u maksimalnom iznosu od 3,6 miliona dinara dodeljivaće se za finansiranje investicija, kao i za obrtna sredstva, sa fiksnom kamatnom stopom u maksimalnom iznosu od 5,99 odsto godišnje.

Vršilac dužnosti direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević podvukao je da su mikro, mala i srednja preduzeća ključan faktor održivog razvoja svake ekonomije, zbog čega je obaveza države da obezbedi uslove da se ta preduzeća osnivaju uz male troškove, kao i da se neometano razvijaju.

On je ponovio da je ideja programa podrške startapovima da obezbedi veću pristupačnost u finansiranju, kao i manji rizik.

Proizvod koji smo napravili je povoljan, sa rizikom svedenim na najmanju moguću meru, uz stručnu i besplatnu pomoć, a posebno ga čini atraktivnim to što se na kraju isplate kredita dobija bespovratno grant u iznosu do 20 odsto kredita, precizirao je Blagojević.

Naime, kako je objasnio, na primeru kredita od 1,8 miliona dinara grant od 20 odsto će na kraju biti veći od svih troškova kredita i isplaćene kamate, a uslov za to da se na kraju dobije grant jeste da su isplaćeni svi porezi i doprinosi.

Krediti će se dodeljivati preko tri banke – Poštanske štedionice, Unikredit i Rajfajzen banke, a zahteve za pozajmice preduzetnici će moći da podnose od početka decembra, posle petodnevne obuke koja će biti organizovana krajem novembra, precizirao je on.

Direktor KfW u Beogradu Arne Gros rekao je da ta banka učešćem u programu želi da ohrabri preduzetnike i mala preduzeća da uđu na tržište, kao i one koji već posluju da razvijaju biznis.

Veliki broj preduzetnika će kroz ovaj program moći da dobije podsticaje, a glavna komponenta programa jeste samozapošljavanje, naveo je Gros i ocenio da je najveći problem malih i srednjih preduzeća u Srbiji nedostupnost izvora finansiranja.

On je najavio da će nakon utroška opredeljenih sredstava za prvu fazu programa KfW obezbediti nove podsticaje za nastavak programa u vrednosti od 12,9 miliona evra.

Viceguverner Narodne banke Srbije Dragana Stanić naglasila je da centralna banka podržava programe koji obezbeđuju povoljne izvore finansiranja malih i srednjih preduzeća i preduzetnika.

Detaljne informacije o programu dostupne su na sajtu Ministarstva privrede ili putem mejla startup@pks.rs.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik