Brže otkrivanje privrednika koji krše propise

Bez autora
Nov 03 2019

Poreski obveznici u BiH od iduće godine knjige ulaznih i izlaznih računa dostavljaće isključivo elektronski, a uvođenje te novine Upravi za indirektno oporezivanje BiH omogućiće lakše i brže otkrivanje privrednika koji krše propise.U UIO BiH, koja već neko vrijeme primjenjuje elektronsku komunikaciju sa domaćim privrednicima, ističu da će putem svog portala e-Porezi naredne godine proširiti spektar elektronskih usluga. Najvažnija novina koja će uslijediti u toku 2020. godine je elektronsko dostavljanje knjige ulaznih računa i knjige izlaznih računa.

Brže otkrivanje privrednika koji krše propisePoreski obveznici u BiH od iduće godine knjige ulaznih i izlaznih računa dostavljaće isključivo elektronski, a uvođenje te novine Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH omogućiće lakše i brže otkrivanje privrednika koji krše propise.

U UIO BiH, koja već neko vrijeme primjenjuje elektronsku komunikaciju sa domaćim privrednicima, ističu da će putem svog portala e-Porezi naredne godine proširiti spektar elektronskih usluga. Najvažnija novina koja će uslijediti u toku 2020. godine je elektronsko dostavljanje knjige ulaznih računa (KUF) i knjige izlaznih računa (KIF).

- Kada svaki obveznik elektronski dostavi svoj KUF i KIF, jednostavnim upoređivanjem dokumenata provjeravaćemo da li je određeni račun za koji je jedan obveznik izvršio odbitak ulaznog PDV-a i prikazao ga u svom KUF-u, ujedno kod drugog obveznika prikazan u KIF-u, i to tako da je za taj promet roba ili usluga uredno obračunat i plaćen PDV. Sve fakture koje  budu “iskakale”  biće predmet provjera i kontrola - pojasnio je načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO Ratko Kovačević.

O detaljima i načinu dostave elektronskog KUF-a i KIF-a privrednici će biti blagovremeno obaviješteni, kao i o rokovima faze testiranja i dobrovoljnog dostavljanja dokumenata elektronski te o datumu kada će to postati obaveza za sve poreske obveznike.

- To je korak naprijed u smislu lakšeg i boljeg sistema kontrola, otkrivanja nepravilnosti na vrijeme te fokusiranje na one obveznike gdje je to zaista i potrebno - kazao je Kovačević.

On je istakao da će svi obveznici registrovani u UIO od početka 2020. godine imati i mogućnost da elektronski podnose zahtjev za uvjerenje o izmirenim obavezama po osnovu indirektnih poreza. 

- Takve zahtjeve sada donose lično u naše prostorije ili ih šalju poštom. Ova novina na portalu e-Porezi omogućiće da se zahtjevi šalju iz kancelarije samo jednim klikom, uvjerenja će stizati puno brže, a obveznici će imati manje troškove - rekao je Kovačević. 

Naveo je da su efekti primjene e-komunikacije i e-usluga donijeli brojne prednosti, kako privrednicima tako i Upravi.
- Za korišćenje e-usluga registrovano je 47.827 poreskih obveznika, a takav način komunikacije unaprijedio je odnos Uprave i privrednika, koji sada brže, jednostavnije i jeftinije izvršavaju svoje obaveze.

Takođe, uvođenjem e-usluga pročišćena je baza obveznika, jer su deregistrovani svi oni koji su godinama podnosili PDV prijave sa nulom. U bazi Uprave sada su samo oni obveznici koji zaista i obavljaju oporeziv promet proizvoda i usluga - rekao je Kovačević.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić kaže da je za pozdraviti sve usluge koje štede vrijeme.

- Sve što nam može ubrzati i olakšati posao dobro nam dođe. Ranije smo morali odlaziti u Upravu i gubiti vrijeme da dostavimo prijave, a sada to možemo raditi iz kancelarije. Na tome treba raditi i dalje - rekao je Škrebić.

Rangiranje

Ratko Kovačević kaže da će elektronska komunikacija između UIO i poreskih obveznika doprinijeti boljem rangu BiH na ljestvici koja mjeri poresku konkurentnost zemalja. 

- Izvještaj “Padžing tadžes” koji Svjetska banka izrađuje u saradnji sa konsultantskom kompanijom KPMG mjeri lakoću ispunjavanja poreskih obaveza u 190 zemalja svijeta, a BiH je trenutno na 150. mjestu. Elektronska komunikacija sa poreskim obveznicima uticaće na to da BiH poboljša poziciju na toj ljestvici - rekao je Kovačević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik