Fabrika “Goša” prodata za milion evra

Bez autora
Nov 03 2019

Fabrika šinskih vozila "Goša" u stečaju iz Smederevske Palanke prodata je "Želvozu 026" iz Smedereva po ceni od milion evra. Odluku da se "Goša" proda smederevskoj firmi, koja je imala najpovoljniju ponudu, jednoglasno je doneo Odbor poverilaca. Procenjena vrednost fabrike bila je oko 514 miliona dinara, odnosno nešto više od 4,3 miliona evra. Pošto je ponuda manja od 50 odsto procenjene vrednosti, saglasnost za prodaju dao je Odbor poverilaca. Vlada Srbije prethodno je dala saglasnost Fondu za razvoj, kao jednom od poverilaca, da glasa za prodaju fabrike smederevskoj firmi.

Fabrika “Goša” prodata za milion evraFabrika šinskih vozila "Goša" u stečaju iz Smederevske Palanke prodata je "Želvozu 026" iz Smedereva po ceni od milion evra. Odluku da se "Goša" proda smederevskoj firmi, koja je imala najpovoljniju ponudu, jednoglasno je doneo Odbor poverilaca.

Procenjena vrednost fabrike bila je oko 514 miliona dinara, odnosno nešto više od 4,3 miliona evra. Pošto je ponuda manja od 50 odsto procenjene vrednosti, saglasnost za prodaju dao je Odbor poverilaca.

Vlada Srbije prethodno je dala saglasnost Fondu za razvoj, kao jednom od poverilaca, da glasa za prodaju fabrike smederevskoj firmi. Predstoji potpisivanje kupoprodajnog ugovora.

- Odbor poverilaca ovlastio me je kao stečajnog upravnika da sklopim ugovor o prodaji Goše "Želvozu 026" - kaže za naš list stečajni upravnik "Goše" Aca Mitić.

- U narednim danima, kupcu ću proslediti kupoprodajni ugovor, a zatim sledi potpisivanje. Kupac u roku od osam dana od potpisivanja treba da uplati novac, tačnije razliku od depozita do sume za koju je fabrika prodata.

Ovo je, inače, četvrti put da je imovina fabrike oglašena na prodaju. Prva tri pokušaja su propala, pa je oglašena prodaja neposrednom pogodbom prikupljanjem pisanih ponuda. Pored "Želvoza 026", ponudu je dala MIN "Lokomotiva" iz Niša, koja je ponudila 500.000 evra.

"Želvoz 026" spada u najveće remontere vagona u regionu. Najavljuje zapošljavanje 300 radnika i nove poslove za "Gošu". Inače, upošljava oko 400 radnika i radi remonte vagone za domaću i inostranu železnicu. Ima ugovorene poslove i za narednu godinu, a plan je da se deo poslova prebaci u palanačke pogone "Goše".

Tradicija

Fabrika šinskih vozila "Goša" je osnovana pre 95 godina. Privatizovana je 2007. kada ju je na aukciji kupila ŽOS "Trnava" iz Slovačke za 140,44 miliona dinara. Zatim je slovačka firma 2017. prenela 100 odsto kapitala na kompaniju "Lisnart holdings limited" sa sedištem na Kipru, a potraživanja su preneta na kćerku firmu ŽOS "Zvolen.

U stečaju je od juna 2018.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik