Dobra vest i za srpsku fabriku: Udruživanje „Fijat Krajsler“ i „Pežo PSA“ nova šansa za Kragujevac?

Bez autora
Nov 03 2019

Potvrda da su grupacije "Fijat-Krajsler automobili" i "Pežo-Sitroen alijansa" postigle dogovor o udruživanju u novu kompaniju svakako je dobra vest i za našu fabriku u Kragujevcu, ne ostavlja sumnju dr Miloš Petrović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika novih automobila. Ja sam, a bio sam u najvećim svetskim fabrikama, uveren da nema tako moderne, potencijalno toliko efikasne fabrike automobila kao što je kragujevačka, kaže dr Petrović. Ona ima kapacitet da proizvodi 300.000 vozila godišnje i verujem da će to čelnici nove kompanije znati da iskoriste. Petrović naglašava da kao što postoje svega dve-tri velike fabrike aviona, tako se i u automobilskoj grupaciji vrši "merdžovanje" ili ukrupnjavanje.

Dobra vest i za srpsku fabriku: Udruživanje „Fijat Krajsler“ i „Pežo PSA“ nova šansa za Kragujevac?Potvrda da su grupacije "Fijat-Krajsler automobili" (FKA) i "Pežo-Sitroen alijansa" (PSA) postigle dogovor o udruživanju u novu kompaniju svakako je dobra vest i za našu fabriku u Kragujevcu, ne ostavlja sumnju dr Miloš Petrović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika novih automobila.

- Ja sam, a bio sam u najvećim svetskim fabrikama, uveren da nema tako moderne, potencijalno toliko efikasne fabrike automobila kao što je kragujevačka - kaže dr Petrović za "Novosti". - Ona ima kapacitet da proizvodi 300.000 vozila godišnje i verujem da će to čelnici nove kompanije znati da iskoriste.

Petrović naglašava da kao što postoje svega dve-tri velike fabrike aviona, tako se i u automobilskoj grupaciji vrši "merdžovanje" ili ukrupnjavanje.

- Jednostavno, tako zahteva svetsko tržište. FKA još od vremena Markionea ima dobru orijentaciju i traži solventnog partnera, a grupacija PSA to svakako jeste.

Da je PSA u naletu, potvrđuje i činjenica da je pre dve godine francuski gigant kupio od američkog "Dženeral motorsa" nemačku kompaniju "Opel", koja sada, kao na traci, izbacuje nove modele, elektrifikuje kompletnu gamu, a troškovi proizvodnje, zahvaljujući korišćenju istih platformi za brojne modele sve tri kompanije, znatno su niži.

Obe grupacije, i FKA i PSA, imaju šta da ponude ali i da iskoriste od partnera. Očekuje se da narednih nedelja kompletno udruživanje bude okončano. Tada će se znati i prvi planovi novog giganta, četvrog po snazi u automobilskoj industriji sveta, čije će sedište, zbog poreske politike, biti u Holandiji.

- Mi trenutno ne radimo. Počinjemo u ponedeljak, i tada ćemo pokušati nešto više da saznamo o celoj priči - kaže Zoran Stanić, predsednik sindikata "Nezavisnost" u "Fijatovoj" fabrici u Kragujevcu - Mi nismo dobili nikakve informacije ni kada su se spojili "Fijat" i "Krajsler". Možda tako bude i sada, ali nama je u suštini jedino važno da radimo.

Stanić ističe i da će, posle dobre saradnje sa sindikatima iz Italije, saradnja sa sindikatima iz Francuske biti izuzetno važna.

- Francuski sindikati važe za najjače i najbolje organizovane na svetu. Pri tome su i čelnici "Fijata" i PSA izjavili da neće biti otpuštanja. To znači da će biti novih poslova, i to nas, svakako, raduje - optimist je Stanić.

Fabrika u Kragujevcu počinje sa radom u ponedeljak. Skoro da više niko i ne zna po koji put u ovoj godini, zbog smanjene potražnje za "fijatom 500L", stoje mašine.

Šta bi bilo sa "FKA Srbija"

Iako niko u "FKA Srbija" nije želeo da komentariše spajanje matične sa PSA grupacijom, jasno je da svi pomno prate vesti.

- Za sada se samo grupacija FKA na zvaničnom sajtu obratila javnosti svojim saopštenjem o udruživanju. Drugih informacija, trenutno nema - ističu u "FKA Srbija".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik