Plaćanje preko Alipeja za nekoliko meseci u Srbiji

Bez autora
Nov 06 2019

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Hangdžou, nakon obilaska kompanije "Alibaba", da se nada da će u narednih nekoliko meseci u Srbiji biti omogućeno plaćanje preko "Alipeja".Brnabić je objasnila da je reč o platformi za elektronsko plaćanje na internetu, koja ima gotovo milijardu korisnika, a kreirala ju je "Alibaba grupa". Nadam se da ćemo u narednih nekoliko meseci stvoriti uslove za ovakav sistem uplata, rekla je ona, uz ocenu da bi to bilo važno i za sve veći broj kineskih turista koji posećuju Srbiju. Razgovori o uvođenju "Alipeja", koje sa srpske strane vodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a u kojima učestvuje i jedna komercijalna banka, teku dobro i očekujem da će se brzo završiti, dodala je premijerka.

Plaćanje preko Alipeja za nekoliko meseci u SrbijiPredsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Hangdžou, nakon obilaska kompanije "Alibaba", da se nada da će u narednih nekoliko meseci u Srbiji biti omogućeno plaćanje preko "Alipeja" (Alipay).

Brnabić je objasnila da je reč o platformi za elektronsko plaćanje na internetu, koja ima gotovo milijardu korisnika, a kreirala ju je "Alibaba grupa".

Nadam se da ćemo u narednih nekoliko meseci stvoriti uslove za ovakav sistem uplata, rekla je ona, uz ocenu da bi to bilo važno i za sve veći broj kineskih turista koji posećuju Srbiju.

Razgovori o uvođenju "Alipeja", koje sa srpske strane vodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a u kojima učestvuje i jedna komercijalna banka, teku dobro i  očekujem da će se brzo završiti, dodala je premijerka.

Prema njenim rečima, sledeći korak bi bio logistički centar, a namera je da se i sa "Alibabom" i sa drugim kompanijama nastave razgovori o tome da oni otvore svoje razvojne centre u Srbiji.

Brnabić je podsetila na to da je Srbija, zahvaljujući izmenama pravnog okvira i poreskog okruženja, od januara ove godine najkonkurentnija zemlja u Evropi za ulaganje u istraživanja i razvoj, inovacije i stvaranje intelektualne svojine.

Svako ko je do sada uložio u Srbiju, odlučio je da se dalje razvija. Porez koji se plaća na profit za intelektualnu svojinu razvijenu u Srbiju iznosi samo tri odsto, zbog čega mislim da smo najbolji mogući partner za ovakve kompanije, rekla je predsednica Vlade.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog posete kompanijama u kineskoj provinciji Đedžong, čiji se ekonomski razvoj zasniva upravo na digitalnoj ekonomiji.

Premijerka je podvukla da je to jedan od najbogatijih regiona Kine, da čak 41,5 odsto BDP-a u ovom regionu dolazi od digitalne ekonomije, kao i da je to jedna od šest pilot-zona za inovacije, istraživanje i razvoj u Kini.

Takođe, Brnabić je primetila i da su kompanije koje je danas obišla osnovane pre samo dve decenije, a sada zapošljavaju i do 100.000 ljudi, što pokazuje kako se dolazi do promena kada postoji podrška države, otvoren ekonomski sistem i dobra sredina za inovacije.

Ovo sve pokazuje koliko Srbija ima potencijala i koliko može da brzo napreduje, posebno ako uspemo da uspostavimo ovakva partnerstva, zaključila je predsednica Vlade.

Inače, Brnabić je u Hangdžou, u pratnji članova Vlade Srbije koji sa njom borave u Kini, posetila muzej “Alibaba grupe”, a na samom ulazu, na velikom video-bimu, dočekala ih je dobrodošlica ispisana na srpskom jeziku, na ćirilici.

Srpsku delegaciju je dočekao prvi čovek “Alibabe” Džang Jong, koji im je bio vodič u muzeju, u kojem su predstavljena inovativna rešenja te kompanije.

Brnabić je obišla i kompaniju “Hikvižn”, u kojoj je, između ostalog, mogao da se vidi i softver za prepoznavanje lica, koji, na osnovu skeniranog lica, prepoznaje pol, godine starosti i visinu osobe.

Premijerka je, sa delegacijom, iz Šangaja u Hangdžou stigla brzim vozom, koji je udaljenost od gotovo 200 kilometara prešao za samo oko 45 minuta.

Za razliku od Šangaja, koji se smatra bastionom državnog sektora, Đedžang provincija je druga u Kini po snazi privatnog preduzetništva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik