Izabran konzorcijum za eko rekonstrukciju Termoelektrane Pljevlja

Bez autora
Nov 09 2019

Komisija Elektroprivrede Crne Gore izabrala je konzorcijum Dec International-Bemax-BB Solar-Permonte za izvođenje radova na ekonološkoj rekonstrukciji prvog bloka Termoelektrane Pljevlja. Komisija EPCG za izbor najpovoljnije ponude na tenderu za izvođenje radova na ekološkoj rekonstrukciji prvog bloka termoelektrane Pljevlja donijela je odluku da je najpovoljnija ponuda za taj projekat konzorcijuma Dec International-Bemax-Bb Solar-Permonte. Ovaj konzorcij dostavio je najpovoljniju ponudu od 54,4 miliona eura, za razliku od kompanija Shangai Electric Group Co.Ltd. od 97.922.683 eura i Hamon – Rudis od 72.539.500 eura.

Izabran konzorcijum za eko rekonstrukciju Termoelektrane PljevljaKomisija Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izabrala je konzorcijum Dec International-Bemax-BB Solar-Permonte za izvođenje radova na ekonološkoj rekonstrukciji prvog bloka Termoelektrane Pljevlja.

"Komisija EPCG za izbor najpovoljnije ponude na tenderu za izvođenje radova na ekološkoj rekonstrukciji prvog bloka termoelektrane Pljevlja donijela je odluku da je najpovoljnija ponuda za taj projekat konzorcijuma Dec International-Bemax-Bb Solar-Permonte", saopštila je kompanija.

Ovaj konzorciju dostavio je najpovoljniju ponudu od 54,4 miliona eura, za razlika od kompanija Shangai Electric Group Co.Ltd. (97.922.683 eura) i Hamon – Rudis (72.539.500 eura).

Podsjećaju iz EPCG da je tenderska dokumentacija za otvoreni postupak javne nabavke radova na ekološkoj rekonstrukciji TE Pljevlja - Blok 1 objavljena 11. jula 2019, nakon što je Odbor direktora EPCG donio Odluku o realizaciji te investicije, čija je vrijednost procijenjena na 45 miliona eura bez uračunatog PDV-a odnosno 54.450.000 sa PDV-om. P

"Procijenjena vrijednost ponude donešena je na osnovu Idejnog projekata koji je uradila renomirana kompanija Steag Energy Services GmbH iz Njemačke. Shodno Zakonu, rok za žalbu je 10 dana od dana primanja odluke o izboru ponuđača", navode iz EPCG.

Projekat ekološke rekonstrukcije postojećeg bloka TE Pljevlja trebalo bi da bude realizovan do 2021. godine i omogućiće nastavak rada termoenergetskog kompleksa u Pljevljima u narednih 20 do 30 godina.

Uporedo sa ekološkom rekonstrukcijom, u roku od 12 mjeseci od potpisivanja ugovora, obezbjediće se i izvor toplotne energije za toplifikaciju Pljevalja.

"Ekološkom rekonstrukcijom, sve emisije i produkti sagorijevanja uglja i hemijskih procesa koji se odvijaju prilikom proizvodnje električne energije, biće svedeni na granice ispod dozvoljenih, a sve u skladu sa zakonskom regulativom naše države i evropskim direktivama o emisijama iz termo izvora na ugalj. Termoenergetski kompleks u Pljevljima, Termoelektrana Pljevlja - Rudnik uglja, jedan je od ključnih djelova elektroenergetskog sistema Crne Gore i od ogromnog je značaja za njegovu stabilnost", navode iz EPCG.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik