Pušten u saobraćaj istočni krak Koridora 10

Bez autora
Nov 10 2019

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i predsednika Vlade Bugarske Bojka Borisova, svečano je otvoren istočni krak Koridora 10 ka bugarskoj granici. Puštanjem za saobraćaj istočnog kraka Koridora 10 zvanično je obeležen kraj radova na tom koridoru, čija je ukupna dužina kroz Srbiju 813 kilometara. Predsednik je prethodno dočekao Borisova na drugoj strani tunela Bancarevo i zajedno su se dovezli kroz taj tunel dugačak 881 metar. Ovaj put i kilometri puteva koji su do sada izgrađeni upravo su ono što smo želeli kada smo počeli da menjamo zemlju, da menjamo sebe, poručio je Vučić na otvaranju ove deonice Koridora 10.

Pušten u saobraćaj istočni krak Koridora 10U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i predsednika Vlade Bugarske Bojka Borisova, danas je svečano otvoren istočni krak Koridora 10 ka bugarskoj granici.

Puštanjem za saobraćaj istočnog kraka Koridora 10 zvanično je obeležen kraj radova na tom koridoru, čija je ukupna dužina kroz Srbiju 813 kilometara.

Predsednik Vučić je prethodno dočekao Borisova na drugoj strani tunela Bancarevo i zajedno su se dovezli kroz taj tunel dugačak 881 metar.

Ovaj put i kilometri puteva koji su do sada izgrađeni upravo su ono što smo želeli kada smo počeli da menjamo zemlju, da menjamo sebe, poručio je Vučić na otvaranju ove deonice Koridora 10.

On je istakao da nećemo stati na ovome, nastavićemo dalje, gradićemo bez prestanka da bismo imali više posla, više investicija, da bismo završili taj čarobni krug i da bismo mogli da kažemo da smo stvorili uspešnu i za nas svakako najlepšu zemlju na Balkanu.

I kada smo pre nekoliko godina počeli da menjamo Srbiju želeli smo baš ovo, želeli smo čuda, kilometre auto-puteva, da to bude način kako se izražavamo, novi standard, novo polazište, podsetio je predsednik Srbije.

Danas smo izgradili više tih kilometara nego za poslednjih 40 godina. Ostavili smo iza sebe prašnjavu prošlost i okrenuli se budućnosti. Da bi ljudi mogli da odlaze, ali i da se vraćaju u Srbiju, istakao je Vučić.

Predsednik Srbije obratio se danas na otvaranju istočnog kraka Koridora 10 na bugarskom jeziku, pozdravljajući Bugare koji žive u našoj zemlji, kao i premijera te zemlje Bojka Borisova i članove njegove delegacije.

On je rekao da zbog Bugara koji žive u Srbiji, ali i zbog bugarskih gostiju, želi da se obrati na jeziku suseda.

Vučić je tokom kratkog obraćanja na bugarskom ukazao na značaj deonice istočnog kraka za odnose dveju zemalja, i iskazao zahvalnost građanima na podršci za izgradnju ove deonice.

Prema njegovim rečima, Srbija će imati pristup lukama Burgas i Varna zahvaljući današnjem otvaranju koridora.

Vučić je ponovio da treba da budemo ponosni na svoj rad i trud, zahvaljujući kojem je izgrađen Koridor 10, čiju izgradnju su, kako je istakao, finansirali građani Srbije, posredstvom kredita Evropske investicione banke.

To su putevi o kojima se maštalo i čeznulo, rekao je predsednik Srbije i iskazao zahvalnost svim radnicima koji su pomogli da se on izgradi.

Prema njegovim rečima, u jednom delu Koridora ima osam traka zbog uzbrdica, pri čemu se ovom deonicom izbegava Sićevačka klisura, ali i "otvara" Stara planina.

Izgradnja puta je, kako je naglasio i investicija za budućnost, koja će doneti nove investicije, radna mesta, veći promet.

Vučić je dodao i da je u tom delu najveći saobraćaj iz Turske, čiji će državljani sada moći da putuju brže i jeftinije.

Borisov je poručio da se otvaranjem istočnog kraka Koridora 10 spajaju Zapadna i Istočna Evropa.

Kao i Nemci, koji su imali Berlinski zid, koji je pao pre 30 godina, i zid između dve zemlje, Srbije i Bugarske, je "pao", poručio je premijer Bugarske.

I vaše su sada bugarske luke Varna, Burgas i sve do Istanbula nemamo prepreke. Cela bugarska privreda će koristiti ovaj put u celosti, ukazao je on i čestitao svima na izgradnji puta, koji će, uz veliki značaj za ekonomije, biti i bezbedan za saobraćaj.

Do 1. decembra vožnja auto-putem istočnog kraka Koridora 10, od Niša do Dimitrovgrada, u dužini od 86,9 kilometara biće besplatna, a posle toga 1.200 dinara.

Ukupna dužina celog Koridora 10 u Srbiji iznosi približno 813 kilometara, a njegov istočni krak od Niša do Dimitrovgrada ukupne je dužine 86,9 kilometara. Od Beograda do granice sa Bugarskom kod Dimitrovgrada ubuduće će se stizati za nešto manje od tri sata.

Deonice na istočnom kraku Koridora 10 koje su danas puštene u saobraćaj su deonice od Proseka do Crvene Reke (22,5 kilometara),  Prosek–Bancarevo (9,4 kilometra), tunel Bancarevo (približno 700 metara) i Bancarevo–Crvena Reka (12,4 kilometara).

Puštanjem u saobraćaj istočnog kraka Koridora 10 završena je izgradnja kompletnog drumskog Koridora 10 kroz Srbiju.

Na celom istočnom kraku od Niša do Dimitrovgrada urađeno je 87 mostova, pet tunela (Bancarevo, Sopot, Sarlah, Pržojna padina, Progon, čija je ukupna dužina 2,6 kilometara), pet saobraćajnih petlji, 12,5 miliona kubnih metara iskopa, nasipa od 9,5 miliona metara kubnih materijala i približno 780.000 tona asfalta.

Tunel Bancarevo opremljen je najsavremenijim sistemima koji omogućavaju bezbedan saobraćaj, a svim tim sistemima upravljaju obučeni timovi iz jedinstvenog Tehničko-operativnog centra, koji se nalazi kod tunela Bancarevo i iz kojeg se prati saobraćaj na još dva tunela na istočnom kraku - Sopot i Sarlah.

Ukupna vrednost izgradnje istočnog kraka Koridora 10 procenjuje se na oko 476 miliona evra, uključujući i dodatno izvedene radove kao posledica izmene projekata.

Istočni krak Koridora 10 povezuje Srbiju sa Bugarskom, ali je važan i kao tranzitni koridor preko kojeg se odvija saobraćaj između centralne Evrope i Turske ka Bliskom Istoku.

Ovaj auto-put povezaće dva okruga, Nišavski i Pirotski, sa približno 450.000 ljudi, velike privredne centre u ovom delu Srbije - Niš i Pirot, obezbediti lakšu vezu istočne Srbije sa najbližim aerodromom “Konstantin Veliki” u Nišu, kao i bolju vezu sa turističkim destinacijama u ovom delu Srbije, kakva je Stara planina.

Auto-put je, pored povezivanja Srbije sa zemljama EU, važan i zbog veće bezbednosti u odnosu na magistralne puteve, kao i zbog očuvanja nacionalnog parka Sićevačka klisura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik