Za finansijsku podršku porodicama približno 200 miliona evra

Bez autora
Nov 10 2019

Ministarka bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović podsetila je danas na to da će u narednom periodu približno 200 miliona evra biti usmereno na finansijsku podršku porodicama.Đukić Dejanović je objasnila da će Skupština Srbije, kroz izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici, odlučiti o tome kako će ta sredstva biti raspoređena. Prema ocenama demografa, kako je istakla, jako je važna stimulacija za drugo dete, navodeći da bi bilo dobro da se iznos i period za isplatu roditeljskog dodatka za drugo dete približi onom za treće i četvrto.

Za finansijsku podršku porodicama približno 200 miliona evraMinistarka bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović podsetila je danas na to da će u narednom periodu približno 200 miliona evra biti usmereno na finansijsku podršku porodicama.

Đukić Dejanović je u izjavi za Tanjug objasnila da će Skupština Srbije, kroz izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici, odlučiti o tome kako će ta sredstva biti raspoređena.

Prema ocenama demografa, kako je istakla, jako je važna stimulacija za drugo dete, navodeći da bi bilo dobro da se iznos i period za isplatu roditeljskog dodatka za drugo dete približi onom za treće i četvrto.

Ona je podsetila na to da se za treće rođeno dete u porodici mesečno izdvaja 12.000 dinara, a za četvrto 18.000 dinara.

Ministarka je napomenula da je u planu i da se od 2020. godine s privatnim poslodavcima naprave partnerstva kako bi se uskladilo roditeljstvo s poslom, te da postoji mogućnost da se subvencioniše formiranje vrtića.

Prema njenoj oceni, roditelji daju bolji doprinos na poslu kada su im deca na sigurnom mestu i kada neko brine o njima na adekvatan način.

Đukić Dejanović je naglasila da Zakon o radu daje mogućnost i za fleksibilno radno vreme, ali da zaposleni to ne koriste jer nisu dovoljno informisani.

Zakon o radu, kako je napomenula, već daje mogućnost da početak i kraj radnog vremena bude kad to roditeljima odgovara, da se radi kod kuće ako je dete bolesno, a da se za to ne umanjuje plata.

Taj segment Zakona o radu je vrlo kvalitetan, ali ga do sada zaposleni nisu koristili, a poslodavci to nisu ni nudili. Zbog toga je važno to što smo podigli vidljivost te teme, dodala je ministarka.

Ona je podsetila na to da kabinet kojim rukovodi već treću godinu dodeljuje bespovratna sredstva jedinicama lokalne samouprave u cilju sufinansiranja mera populacione politike.

Prema njenim rečima, u tom periodu je sa 1,2 milijarde dinara finansirana 161 lokalna samouprava, pri čemu se u prvih deset meseci ove godine rodilo 612 beba više nego u istom periodu prošle godine.

Radili smo na stvaranju boljih uslova u predškolskim ustanovama, pomagali pedijatrijskim i ginekološkim službama, bili smo angažovani na usklađivanju rada i roditeljstva, kao i na usklađivanju partnerstva u porodici, jer smo još uvek kultura koja teret roditeljstva prebacuje na mame, predočila je ona.

Takođe, radilo se i na podizanju znanja u domenu reproduktivnog zdravlja. Međutim, na tome treba da se radi mnogo više jer još uvek se ne koriste savremena sredstva za kontracepciju, pa i dalje ima maloletničkih i neželjenih trudnoća, zaključila je Đukić Dejanović..

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik