Izvoz softvera osam puta veći od izvoza krušaka

Bez autora
Nov 11 2019

Velika potražnja razvijenih tržišta, najprije Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije za različitim softverskim rješenjima, pokrenula je dinamičan rast IT sektora i u Bosni i Hercegovini. Posljednjih godina primjetan je značajan udio prihoda od izvoza softvera i drugih IT usluga. Izvoz je prošle godine iznosio čak 174 miliona maraka i veći je za 14 posto u odnosu na 2017., kad je iznosio 150 miliona, potvrđeno nam je iz Udruženja “Bit Alliance”, koje okuplja više od 55 IT kompanija iz BiH. Fleksibilnost koju IT industrija posjeduje, omogućava da se iz BiH razvijaju softveri za najveće svjetske kompanije. Razvoj IT industrije BiH razultat je svjetskog tehnološkog trenda, koji podrazumijeva sve veću potražnju za razvojem IT rješenja u različitim sektorima.

Izvoz softvera osam puta veći od izvoza krušakaVelika potražnja razvijenih tržišta, najprije Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije za različitim softverskim rješenjima, pokrenula je dinamičan rast IT sektora i u Bosni i Hercegovini. Posljednjih godina primjetan je značajan udio prihoda od izvoza softvera i drugih IT usluga.

Razvoj industrije

- Izvoz je prošle godine iznosio čak 174 miliona maraka i veći je za 14 posto u odnosu na 2017., kad je iznosio 150 miliona – potvrđeno nam je iz Udruženja “Bit Alliance”, koje okuplja više od 55 IT kompanija iz BiH.

Fleksibilnost koju IT industrija posjeduje, omogućava da se iz BiH razvijaju softveri za najveće svjetske kompanije. Razvoj IT industrije BiH razultat je svjetskog tehnološkog trenda, koji podrazumijeva sve veću potražnju za razvojem IT rješenja u različitim sektorima.

Koliko je značajan izvoz softvera i drugih IT usluga, govori i poređenje s drugim privrednim granama. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, ukupan izvoz mesa i mesnih prerađevina iznosio je 102 miliona KM, žitarica 107 miliona KM, životinjske i biljne masti 111 miliona KM, medicinskih i farmaceutskih proizvoda 150 miliona KM...

Vrijednost izvezenog voća i povrća u 2018. godini iznosila je 180 miliona KM. Od toga pet ključnih izvoznih proizvoda čine smrznute maline (66 miliona KM), svježe kruške (20 miliona KM), svježe jabuke (osam miliona KM), šljive (pet miliona KM) i krastavci (pet miliona KM).

Čak ni zbir ovih proizvoda nije ni približan izvozu softverskih i drugih IT usluga.

Potrebni stručnjaci

Procjene su da u BiH trenutno radi samo između 4.000 i 4.500 programera. Iako je deficit zabrinjavajući, podjednako je alarmantan i podatak da broj IT stručnjaka koji su napustili Bosnu i Hercegovinu u proteklih 12 mjeseci premašuje ukupan broj studenata upisanih na sve fakultete koji studiraju na informatičkim smjerovima u Kantonu Sarajevo.

Postojeći obrazovni sistem ne proizvodi dovoljno kadra pa su kompanije sve češće suočene s tim da ne mogu popuniti otvorena radna mjesta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik