Struja iz VE Grebak očekuje se za 2 godine

Bez autora
Nov 12 2019

Prvi kilovati struje iz Vjetroelektrane Grebak u Nevesinju trebalo bi da poteknu 2022, a investitor višemilionskog projekta ističe da bi uskoro trebao početi i proces eksproprijacije zemljišta. Na lokalitetu Grebak, udaljenom pet kilometara od Nevesinja, planirana je izgradnja vjetroparka, a koncesija za izgradnju u aprilu ove godine dodijeljena je Privrednom društvu Grebak iz Nevesinja. Izvršni direktor kompanije Miralem Čampara navodi da je kompletiran elaborat o eksproprijaciji, urbanističko-tehničkim uslovima i parcelaciji zemljišta te da je kompletna dokumentacija predana Ministarstvu energetike i rudarstva RS-a.

Struja iz VE Grebak očekuje se za 2 godinePrvi kilovati struje iz Vjetroelektrane Grebak u Nevesinju trebalo bi da poteknu 2022, a investitor višemilionskog projekta ističe da bi uskoro trebao početi i proces eksproprijacije zemljišta.

Procedure

Na lokalitetu Grebak, udaljenom pet kilometara od Nevesinja (zapadno), planirana je izgradnja vjetroparka, a koncesija za izgradnju u aprilu ove godine dodijeljena je Privrednom društvu Grebak iz Nevesinja.

Izvršni direktor kompanije Miralem Čampara navodi da je kompletiran elaborat o eksproprijaciji, urbanističko-tehničkim uslovima i parcelaciji zemljišta te da je kompletna dokumentacija predana Ministarstvu energetike i rudarstva RS-a. Sada se čekaju dalje procedure do proglašenja javnog interesa.

- Čim Vlada RS-a usvoji dokumente i bude proglašen javni interes, započet ćemo postupak eksproprijacije zemljišta. Nadam se da će to biti okončano u narednih mjesec ili dva, objasnio je Čampara te dodao da uporedo dok se čekaju potrebne dozvole za početak eksproprijacije, tim ovog privrednog društva priprema projekat.

- Najvažnije je da se riješe imovinskopravni odnosi, a potom će sve ići planiranom dinamikom, rekao je Čampara.

Izgradnja vjetroelektrane, snage za sada 50 megavata, veliki je privredni iskorak i za općinu Nevesinje. Ujedno je to prvi vjetropark u ovom dijelu zemlje.

- Na ovaj način se okrećemo budućnosti i pokazujemo spremnost da prošlost stavimo iza sebe te da se okrenemo životu u kojem ćemo svi dati doprinos i stvoriti što je moguće više kako za sadašnje, tako i za buduće generacije, naveo je nedavno ministar energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić.

Dva objekta

Istakao je i da je oblast energetike najvažnije strateško razvojno pitanje za manji bh. entitet te najavio da će Vlada brzo pokrenuti koncesioni postupak i dodijeliti koncesiju Elektroprivredi RS-a za izgradnju vjetroelektrane Trusina na području Nevesinja, instalisane snage 50 megavata.

To će, naveo je, biti dva velika objekta koja će dobiti Nevesinje, čime je potvrđena maksimalna posvećenost Hercegovini, ali i pruženim šansama razvoja kako bi se maksimalno iskoristili svi izvori energije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik