Dodatne olakšice za male radio i TV emitere

Bez autora
Nov 12 2019

Privredna komora Srbije i Organizacija muzičkih autora potpisali su sporazum koji predviđa dodatni popust na minimalne tarife koje lokalne radio i TV stanice plaćaju tom udruženju za emitovanje muzičkih dela.Procenjuje se da će, zahvaljujući ovoj olakšici, mali emiteri uštedeti više miliona dinara godišnje. SOKOJ je izašao u susret predlogu Odbora za radiodifuziju pri Udruženju kreativne industrije PKS i Udruženja radio stanica RAB i uveo dodatne popuste na takozvanu minimalnu naknadu. Ustanovljena je detaljnija skala naplate, srazmerna broju stanovnika gde se emituje radio i TV program tako da će lokalne stanice u malim mestima plaćati znatno manje iznose, rekao je Mirko Prlja, sekretar Udruženja kreativne industrije PKS.

Dodatne olakšice za male radio i TV emiterePrivredna komora Srbije (PKS) i Organizacija muzičkih autora (SOKOJ) potpisali su sporazum koji predviđa dodatni popust na minimalne tarife koje lokalne radio i TV stanice plaćaju tom udruženju za emitovanje muzičkih dela. Procenjuje se da će, zahvaljujući ovoj olakšici, mali emiteri uštedeti više miliona dinara godišnje.

SOKOJ je izašao u susret predlogu Odbora za radiodifuziju pri Udruženju kreativne industrije PKS i Udruženja radio stanica RAB i uveo dodatne popuste na takozvanu minimalnu naknadu.

Ustanovljena je detaljnija skala naplate, srazmerna broju stanovnika gde se emituje radio i TV program tako da će lokalne stanice u malim mestima plaćati znatno manje iznose, rekao je Mirko Prlja, sekretar Udruženja kreativne industrije PKS.

Prema stalnom parametru za utvrđivanje visine minimalne naknade, za  emitere u Vojvodini popust iznosi 10 odsto, za region Centralne i Zapadne Srbije 20, a za Istočnu i Južnu Srbiju – 30 procenata.

SOKOJ i PKS dogovorili su dodatne popuste na minimalnu naknadu, u zavisnosti od broja stanovnika u sedištu korisnika. Lokalne radio i TV stanice koje emituju program u mestu sa najviše 10.000 stanovnika, imaće dodatni popust od 20 odsto na propisane minimalne naknade, u većim mestima, između 10 i 30 hiljada žitelja – 15 odsto, dok će u opštinama do 100 hiljada stanovnika, popust iznositi pet odsto.

Mesečna naknada koju će plaćati radio stanice za emitovanje muzike biće umanjena za dogovoreni procenat, uz postojeći stimulativni popust od 50 odsto redovnim platišama, objasnio je Prlja.

Svakoj radio ili televizijskoj stanici koja ima osnov za primenu minimalne naknade,  odobriće se popust od 50 odsto, pod uslovom da ima zaključen ugovor sa SOKOJEM, umanjenu naknadu isplati u roku i dostavi popise emitovanih muzičkih dela – muzičke košuljice, u predviđenim rokovima i formi, preko portala SOKOJA. 

Repertoar SOKOJA čine muzička dela domaćih i stranih autora, nosilaca autorskog prava, članova Udruženja, regulisanih Zakonom o autorskom i srodnim pravima.

Predsednik Odbora Grupacije za radiodifuziju u Udruženju za kreativnu industriju Privredne komore Srbije, Zoran Anđelković i zamenica Maja Rakovic, vlasnica i glavna i odgovorna urednica „Naxi radija“ zadovoljni su što je, godinu dana nakon pokretanja inicijative za otpočinjanje pregovora sa SOKOJEM, postignut dogovor o dodatnim popustima.

„Male TV i radio stanice koje su u nezavidnom finansijskom položaju, ubuduće će mesečnu tarifu SOKOJU plaćati manje. Zahvaljujem Grupaciji za radiodifuziju pri Privrednoj komori Srbije i SOKOJU što su, uvažavajući zahteve malih emitera realizovali ovu inicijativu“, izjavila je Maja Rakovic.

Grupaciju radio i TV stanica pri Udruženju kreativne industrije Privredne komore Srbije čine sve radio i TV stanice u Srbiji, što čini njenu reprezentativnost.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik