"Willkommen" Mask – „Teslin“ odgovor na kineski prodor

Bez autora
Nov 13 2019

Izvršni direktor „Tesla motorsa“ Ilon Mask rekao je da je Berlin odabran za lokaciju prve fabrike te kompanije na tlu Evrope. Osim fabrike, „Tesla“ će napraviti i inženjerski i razvojni centar u nemačkoj prestonici. Proizvodnja „Teslinih“ električnih automobila na Starom kontinentu planira se da počne 2021. godine. Potez američkog giganta na polju električnih automobila dolazi u vreme oštre konkurencije iz Kine. Svi znaju da je nemačko inženjerstvo prvoklasno i to je jedan od razloga zašto će gigafabrika biti građena u Nemačkoj, naveo je Mask.

"Willkommen" Mask – „Teslin“ odgovor na kineski prodorIzvršni direktor „Tesla motorsa“ Ilon Mask rekao je da je Berlin odabran za lokaciju prve fabrike te kompanije na tlu Evrope. Osim fabrike, „Tesla“ će napraviti i inženjerski i razvojni centar u nemačkoj prestonici.

Proizvodnja „Teslinih“ električnih automobila na Starom kontinentu planira se da počne 2021. godine. Potez američkog giganta na polju električnih automobila dolazi u vreme oštre konkurencije iz Kine.

„Svi znaju da je nemačko inženjerstvo prvoklasno i to je jedan od razloga zašto će gigafabrika biti građena u Nemačkoj“, naveo je Mask.

Američki milijarder naveo je i da će postrojenje „Gigafabrika 4“ biti građeno blizu novog berlinskog aerodroma, a proizvodiće baterije, pogonske mehanizme i vozila.

Apetit za električnim vozilima drastično je porastao u Evropi, a svetski proizvođači vode burnu borbu da uzmu što veće parče tržišta.

Očekuje se da će brojne nove fabrike za proizvodnju električnih vozila biti izgrađene u Nemačkoj, Francuskoj, Španiji i Italiji, prenosi Bi-Bi-Si.

U Evropi na brojnim lokacijama se planira gradnja 16 fabrika za proizvodnju litijum-jonskih baterija, koje bi sve trebalo da prorade do 2023. godine.

Osim prve evropske fabrike, „Tesla“ istovremeno ulaže 1,6 milijardi dolara u veliko postrojenje „Gigafabrika 3“ u Šangaju. Američka kompanija time želi da pojača svoje prisustvo u Kini, najvećem tržištu automobila na svetu, koje je dosta pogođeno američko-kineskim trgovinskim ratom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik