Evo gdje u BiH leži nafta vrijedna više od milijardu KM

Bez autora
Nov 14 2019

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je da je Federalna vlada donijela odluku o pokretanju aktivnosti za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije BiH.Time počinju sve radnje u vezi javnog nadmetanja za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina, koje će biti provedeno za četiri bloka ukupne površine 5.115 km2 na prostoru Panonskog bazena i Dinarida, rekao je Džindić. Inače, riječ je o sljedećim blokovima: Blok BiHPo1, Blok BiHPo2, Blok BiHTz i Blok BiHD1.

Evo gdje u BiH leži nafta vrijedna više od milijardu KMFederalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je, na konferenciji za novinare u Sarajevu, da je Federalna vlada donijela odluku o pokretanju aktivnosti za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije BiH.

– Time počinju sve radnje u vezi javnog nadmetanja za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina, koje će biti provedeno za četiri bloka ukupne površine 5.115 km2 na prostoru Panonskog bazena i Dinarida – rekao je Džindić.

Inače, riječ je o sljedećim blokovima: Blok BiHPo1 (119 km2), Blok BiHPo2 (93 km2), Blok BiHTz (1.570 km2) i Blok BiHD1 (3.233 km2).

Kako je u septembru pisao Reuters, oblast istraživanjima prema procjenama vrijedna je oko 700 miliona dolara (oko 1,24 milijarde KM).

Ovaj podatak se može povezati sa činjenicom da je naftna kompanija “Shell”, koja je prije četiri godine bila zainteresirana za istraživanje nafte na području FBiH, namjeravala u istraživanje uložiti upravo 700 miliona dolara. Kako smo veći pisali, oni su najavili da bi jedna bušotina mogla koštati i do 75 miliona dolara.

Javni poziv u narednih 15 dana

Francuski naftni gigant „Total“ najavljivao je da je spreman uložiti i do milijardu dolara u istraživanje nafte i plina na području Federacije BiH.

Mediji su ranijih godina objavljivali različite izvještaje u kojima se ukupna vrijednost svih naftnih nalazišta u BiH procjenjivala i do nekoliko desetina milijardi KM.

Džindić je rekao da u narednih 15 dana slijedi raspisivanje međunarodnog javnog poziva za nadmetanje, a nakon objave rok je šest mjeseci svim kompanijama da se prijave i ravnopravno učestvuju u javnom oglasu.

Poslije tog perioda, stručna komisija, koju je imenovala Vlada FBiH, te oba doma Parlamenta FBiH vršit će analizu i odabir finalnog konsultanta – firme koja će raditi eksploataciju nafte i plina i istraživanja na području Federacije.

– Ovo je jedan od najznačajnijih projekata u poslijeratnoj BiH. Omogućit će domaćim kompanijama da aktivno učestvuju u infrastrukturnim projektima, te će imati pozitivan efekat na privredu i industriju Federacije BiH – dodao je Džindić.

Ovo ministarstvo sve aktivnosti provodi u saradnji s Federalnim zavodom za geologiju i izabranom pravnom osobom – stručnim konsultantom IHS Global Limited iz Londona.

Odlukom je propisano da planiranje i izvođenje istraživanja i eksploatacije na svakom bloku mora biti u skladu s ograničenjima i mjerama zaštite okoliša iz “Strateške procjene utjecaja na okoliš programa regionalnih geoloških istraživanja nafte, kondenzata i prirodnog plina na prostoru FBiH”, kao i uslovima i ograničenjima iz prostornih planova u FBiH, piše BiznisInfo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik