"Stara planina" u potrazi za novim "stanarom": Država traži zakupca hotela

Bez autora
Nov 17 2019

Država je četiri godine od odlaska Grupacije "Falkenštajner" sa Stare planine, rešila da traži novog zakupca jedinog hotela u ovom ski-centru. Javno preduzeće "Stara planina", vlasnik objekta, u petak je krenulo u potragu za novim "stanarom". Oko 24.500 kvadrata nudi se u najam po početnoj ceni od četiri miliona dinara bez PDV - mesečno. Zainteresovani imaju šansu da pošalju ponude do 29. novembra, a otvaranje je zakazano za 3. decembar. Najbolja ponuda biće odabrana po kriterijumu najviše ponuđene cene, delatnosti koja će se obavljati u hotelu i referencama ponuđača. Država je upravljanje hotelom sa četiri zvezdice poverila austrijskoj grupaciji "Falkenštajner" 2012. godine, a ugovor je nagoveštavao 15 godina dugu saradnju.

"Stara planina" u potrazi za novim "stanarom": Država traži zakupca hotelaDržava je četiri godine od odlaska Grupacije "Falkenštajner" sa Stare planine, rešila da traži novog zakupca jedinog hotela u ovom ski-centru. Javno preduzeće "Stara planina", vlasnik objekta, u petak je krenulo u potragu za novim "stanarom".

Oko 24.500 kvadrata nudi se u najam po početnoj ceni od četiri miliona dinara bez PDV - mesečno. Zainteresovani imaju šansu da pošalju ponude do 29. novembra, a otvaranje je zakazano za 3. decembar. Najbolja ponuda biće odabrana po kriterijumu najviše ponuđene cene, delatnosti koja će se obavljati u hotelu i referencama ponuđača.

Država je upravljanje hotelom sa četiri zvezdice poverila austrijskoj grupaciji "Falkenštajner" 2012. godine, a ugovor je nagoveštavao 15 godina dugu saradnju.

Tri godine kasnije, Austrijanci su se žalili na neispunjavanje ugovornih obaveza, a vrhunac je bio kada je tadašnji v. d. direktora javnog preduzeća, Vladimir Simović, uručio otkaz direktoru hotela Aleksandru Vasiljeviću, kojeg je postavio "Falkenštajner".

Uskoro je ugovor o upravljanju hotelom raskinut, a naše javno preduzeće je ostalo u uverenju da može samo da vodi posao na Staroj planini. Finansijski izveštaj "SP Rizort", ćerke firme preko koje se upravlja hotelom, pokazuje da su lane imali 323,4 miliona dinara poslovnih prihoda. Godinu su završili sa profitom od 41 milion dinara.

Vlasnik, JP "Stara planina" na ime zakupa dobila je oko 21 milion dinara. Ono svojoj ćerki-firmi svakog meseca zakup naplaćuje u visini sedam odsto mesečne ostvarene realizacije hotela. Oglas otkriva da su rešili da od ovog objeta prikupe najmanje dvostruki iznos rente.

Struka veruje da hotelijerstvo nije posao za državu.

- JP "Stara planina" bi trebalo da se bavi životnom sredinom, a ne da se bavi ugostiteljstvom - rekao nam je Georgi Genov, predsednik poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede HORES. -

Normalno bi bilo da neki poznati brend uzme da razvija Staru planinu. Trebalo bi da se zapitamo zbog čega nijedan drugi hotel više tamo ne postoji. Kad neko dođe i to počne da radi, ljudi misle da to ide samo od sebe. Velika bi bila stvar kada bi "Falkenštajner" hteo da se vrati. To je sve mnogo značajno za Staru planinu. Jednostavno, hotel treba da se bavi hotelijerstvom.

Nezainteresovani

Nekadašnji zakupac Grupacija "Falkenštajner", ovog puta, kako saznajemo, ne planira povratak.

- Nismo zainteresovani da se vratimo upravljanju hotela "Stara planina" - rekao je Aleksandar Vasiljević, direktor "Falkenštajnera" za Srbiju i Crnu Goru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik