Upotrebom biorazgradivih materijala do većeg izvoza

Bez autora
Nov 17 2019

U Srbiji se godišnje proizvede oko 190 hiljada tona plastičnih masa u Petrohemiji i Hipolu i oko 250 hiljada tona plastičnih proizvoda. Od te količine 45 odsto je ambalaža koja brzo završi kao otpad i zagađuje životnu sredinu. Evropska unija pooštrila je norme za tu vrstu proizvodnje i preporučila upotrebu biorazgradivih materijala. I naše firme moraće da se prilagode novim standardima. Da bi zadovoljili stroge kriterijume Evropske unije u preduzeću Polimer Komerc koj se nalazi u opštini Plandište prvi u Srbiji počeli su da prave ambalažu iz bioosnove. Za sada ekspermentalno koriste granulate napravljene od skroba kukuruza kako bi tržištu počeli da isporučuju proizvode od biorazgradivog materijala.

Upotrebom biorazgradivih materijala do većeg izvozaU Srbiji se godišnje proizvede oko 190 hiljada tona plastičnih masa u Petrohemiji i Hipolu i oko 250 hiljada tona plastičnih proizvoda. Od te količine 45 odsto je ambalaža koja brzo završi kao otpad i zagađuje životnu sredinu.

Evropska unija pooštrila je norme za tu vrstu proizvodnje i preporučila upotrebu biorazgradivih materijala. I naše firme moraće da se prilagode novim standardima.

Da bi zadovoljili stroge kriterijume Evropske unije u preduzeću Polimer Komerc koj se nalazi u opštini Plandište prvi u Srbiji počeli su da prave ambalažu iz bioosnove. Za sada ekspermentalno koriste granulate napravljene od skroba kukuruza kako bi tržištu počeli da isporučuju proizvode od biorazgradivog materijala.

"U saradnji sa privrednom komorom Srbije uspeli smo da dođemo do kontakata sa firmama koje rade plastiku iz bio osnove tako da smo dobili proizvod od biorazgradivih materijala. Spremni smo za nove izazove i možemo biti konkurentni svim takvim kompanijama u svetu", izjavio je za RTV Stevan Rosić iz Polimer komerca.

Nedavno je usvojena strategija upravljanja plastikom u našoj zemlji do 2030 te godine U Privrednoj komori Srbije održan je niz edukacija o pravljenju plastičnih proizvoda iz bioosnove.

"Privredna komora je tu da podržava ovakve inovativne projekte ali prvenstveno želimo da napravimo predvidivo poslovanje u Srbiji. Da ne dolazi do raznih zabrana preko noći nego da privreda zna kada, kako i na koji način treba da pređe na nove proizvode i nove materijale da bi mogla da planira svoju proizvodnju", kaže Mirjana Balog Kormanjoš iz Privredne komore Srbije.

U Polimer komercu proizvode oko 60 različitih artikala. Od posuda i poklopaca za tople napitke do plastične ambalaže kojom snabdevaju sve naše veće mlekare i konditorske firme. Radi se u tri smene a godišnje se tržištu plasira oko 800 tona proizvoda.

Od malog kućnog preduzeća stigli su do proizvodne hale od 2.000 kvadratnih metra koja im je u međuvremenu postala tesna. Zbog toga planiraju izgradnju još jedne hale ako dobiju na korišćenje zapušteno državno poljoprivredno zemljište pored ove fabrike.

"Tu bi montirali 1-2 mašine i zaposlili bi dvadesetak ljudi iz opštine Plandište, jer ovo sada što imamo je malo i nemamo gde da se širimo. Šipražje stoji ovde već 20 -30 godina a mi bi to uredili, napravili halu i zaposlili određeni broj ljudi", objašnjava kaže Milan Rosić.

Oko trećinu proizvoda Polimer komerc izvozi u šest zemalja a u planu je da od sledeće godine počne izvoz i u Ujedinjene Arapske Emirate.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik