U topionicu ulažu 200 miliona: Projekat "Ziđina" za rekonstrukciju RTB

Bez autora
Nov 18 2019

Kineska kompanija "Ziđin", strateški partner Rudarsko-topioničarskog basena "Bor", započela je izradu projekta za kompletnu rekonstrukciju i proširenje postojeće topionice u krugu tog preduzeća. Reč je o investiciji koja će, po dosadašnjim računicama, iznositi više od 200 miliona evra. Ovo je potvrdio Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora. U razgovoru sa predstavnicima "Ziđijena" potvrđeno mi je da ovaj projekat, ali i još mnogo drugih, u pripremi, kazao je Milikić. Kako mi je predočeno, umesto sadašnje topionice, koja ima kapacitet prerade od 80.000 tona bakarnog koncentrata godišnje, u roku od najviše četiri godine, ovde će nići novi metalurški agregat u kome će se topiti do 200.000 tona te sirovine.

U topionicu ulažu 200 miliona: Projekat "Ziđina" za rekonstrukciju RTBKineska kompanija "Ziđin", strateški partner Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) "Bor", započela je izradu projekta za kompletnu rekonstrukciju i proširenje postojeće topionice u krugu tog preduzeća. Reč je o investiciji koja će, po dosadašnjim računicama, iznositi više od 200 miliona evra.

Ovo je, za "Novosti", potvrdio Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

- U razgovoru sa predstavnicima "Ziđijena" potvrđeno mi je da ovaj projekat, ali i još mnogo drugih, u pripremi - kazao je Milikić. - Kako mi je predočeno, umesto sadašnje topionice, koja ima kapacitet prerade od 80.000 tona bakarnog koncentrata godišnje, u roku od najviše četiri godine, ovde će nići novi metalurški agregat u kome će se topiti do 200.000 tona te sirovine.

Paralelno sa proširenjem kapaciteta topionice, investiraće se, uz postojeća dva, i u kupovinu i montažu još dva konvertora - mašina u kojima se sastav koncentrata bakra sa 62 odsto "penje" na 99,8 procenata.

- Planirane su i kupovina i ugradnja nove anodne peći, gde se, nakon tretmana u konvertorima, dobija bakar čistoće 99,85 odsto - navodi za naš list izvor iz "Ziđina". - Nakon toga, ta sirovina će ići na preradu u potpuno novu "Elektrolizu", gde se dobija finalni proizvod - crveni metal gotovo stopostotne čistoće.

Po rečima našeg sagovornika, "Ziđin" će investirati i dodatna sredstva kako bi se, pored postojeće, napravila još jedna fabrika za proizvodnju sumporne kiseline.

- U postojećoj fabrici sumporne kiseline sada se godišnje proizvodi do 400.000 tona te sirovine - ističe naš sagovornik. - Po puštanju u rad drugog pogona, ovde će se godišnje, kao prateći proizvod u produkciji bakra, dobijati između 900.000 i milion tona sumporne kiseline.

Gradiće se i nov pogon za prečišćavanje otpadnih voda i gasova, tako da će, pre nego što dospeju u atmosferu, u tom pogonu biti "hvatano" čak 99,8 odsto svih otpadnih gasova.

- Sve ovo je neophodno jer se očekuje otvaranje novih rudnika u Boru i Majdanpeku, zbog čega i kapaciteti prerade moraju biti veći, uz maksimalno pridržavanje strogih ekoloških propisa - dodaje naš sagovornik.

Dvostruko više

Već ove godine, po sadašnjim rezultatima, "Ziđin" će iz sopstvenih sirovina proizvesti oko 80.000 tona bakra, odnosno gotovo dvostruko više u odnosu na period pre nego što je decembra 2018. godine preuzeo većinski paket u RTB "Bor".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik