Počela trka za "Krajinapetrol"

Bez autora
Nov 19 2019

Kompanija "Nes" iz Banjaluke, koja je prošle sedmice za 2,3 miliona KM kupila 3.505.201 ili 25,2 odsto akcija "Krajinapetrola", objavila je ponudu za preuzimanje i ostalih akcija ovog banjalučkog preduzeća. Mi smo to bili obavezni po zakonu objaviti i zbog toga smo to i uradili. Očekujemo da se možda jave pojedini mali akcionari i to je sve što mogu reći, naveo je kratko Sreten Kesić, vlasnik "Nes petrola". Kompanija "Nes" vlasnik je ukupno 4.474.470 akcija, odnosno 32,245 odsto "Krajinapetrola" i poslije Akcijskog fonda Republike Srpske, koji ima malo više od 42 odsto akcija, najveći je pojedinačni vlasnik "Krajinapetrola", firme koja se bavi trgovinom naftom, naftnim derivatima i gasom. Vlasništvo u "Krajinapetrolu" imaju i Fond za restituciju RS - 3,2 odsto i PREF - 6,5 odsto akcija.

Počela trka za "Krajinapetrol"Kompanija "Nes" iz Banjaluke, koja je prošle sedmice za 2,3 miliona KM kupila 3.505.201 ili 25,2 odsto akcija "Krajinapetrola", objavila je ponudu za preuzimanje i ostalih akcija ovog banjalučkog preduzeća.

"Mi smo to bili obavezni po zakonu objaviti i zbog toga smo to i uradili. Očekujemo da se možda jave pojedini mali akcionari i to je sve što mogu reći", naveo je kratko Sreten Kesić, vlasnik "Nes petrola", u izjavi za "Nezavisne".

Kompanija "Nes" vlasnik je ukupno 4.474.470 akcija, odnosno 32,245 odsto "Krajinapetrola" i poslije Akcijskog fonda Republike Srpske, koji ima malo više od 42 odsto akcija, najveći je pojedinačni vlasnik "Krajinapetrola", firme koja se bavi trgovinom naftom, naftnim derivatima i gasom. Vlasništvo u "Krajinapetrolu" imaju i Fond za restituciju RS - 3,2 odsto i PREF - 6,5 odsto akcija.

Prema Zakonu o preuzimanju akcionarskih društava, lice koje ima više od 30 odsto akcija obavezno je objaviti ponudu za preuzimanje i kupiti akcije svih onih koji žele da izađu iz vlasničke strukture "Krajinapetrola" po prosječnoj tržišnoj cijeni u posljednjih šest mjeseci. "Nes" je akcije "Krajinapetrola" kupio po cijeni od 0,67 KM, a sedmicu ranije njima se trgovalo po cijeni od 0,74 KM.

Ono što je zanimljivo jeste da je kompanija "Nes", akcije "Krajinapetrola" kupila nakon što su se pojavile informacije da je i hrvatska "Industrija nafte - INA" zainteresovana za kupovinu tog preduzeća. INA u "Krajinapetrolu" ima udio od 9,7 odsto, a nedavno je dobila saglasnost od Ministarstva energetike i rudarstva RS da počne sa "dubinskim snimanjem" društva. U ovom ministarstvu rekli su nedavno da će državne akcije u preduzeću prodavati Investiciona razvojna banka (IRB) na osnovu pravila prodaje na berzi i uz prethodnu saglasnost Vlade RS.

"Ključan je IRB, odnosno Vlada RS, i da li će ili neće prodavati svoje akcije. INA u ovom trenutku ima 9,7 odsto, i sa udjelom Akcijskog fonda, koji bi eventualno kupila, postala bi većinski vlasnik 'Krajinapetrola' i na taj način odlučivala o svemu. A nije da nisu zainteresovani za taj posao. Sve zavisi od toga šta je pokazala analiza koju su radili u 'Krajinapetrolu'", ispričao je jedan od sagovornika "Nezavisnih".

Finansijski izvještaj za treći kvartal 2019. godine pokazuje da je "Krajinapetrol" imao ukupne prihode od 41,4 miliona, što je povećanje od 4,8 miliona u odnosu na isti period prošle godine, dok su rashodi iznosili 40,3 miliona i veći su za 4,3 miliona KM, tako da je dobit iznosila 1,18 miliona KM, što je duplo više nego u istom periodu prošle godine.

Akumulirana neraspoređena dobit na kraju septembra iznosila je nešto više od dva miliona KM, dok su obaveze ovog preduzeća 1,3 miliona KM i manje su za oko 283.000 KM u odnosu na kraj septembra 2018. godine. Ukupni kapital "Krajinapetrola" na kraju septembra iznosio je 22 miliona KM i za oko dva miliona je veći u odnosu na početak ove godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik