Šaranović: Neću Kraš preseliti u Srbiju

Bez autora
Nov 20 2019

Potencijalni kupac većinskog paketa dionica Kraša Nebojša Šaranović tvrdi kako nema planove o selidbi Kraša u Srbiju. Radnicima Kraša nudim više nego braća Pivac. Kraš ima sjajan brend, sjajne proizvode i sjajne zaposlenike, ima veliki potencijal za rast i razvoj, a zbog našeg iskustva u industriji dobar smo ulagač - poručuje srpski investitor. Rezultati koje smo dosad postigli u konditorskoj industriji ohrabruju nas da nastavimo s investicijama. Naša je grupacija vlasnik Jaffe i Baninija, kompanija čiji su proizvodi dobro poznati u Hrvatskoj. Otkad smo im mi vlasnici, one su znatno uspješnije. Neprestano investiramo u tehnologiju i razvoj. Samo smo u Jaffu uložili 28,6 milijuna eura. Od našeg preuzimanja kompanija je učetverostručila prihode, višestruko smo povećali proizvodnju i broj zaposlenih.

Šaranović: Neću Kraš preseliti u SrbijuPotencijalni kupac većinskog paketa dionica Kraša Nebojša Šaranović tvrdi kako nema planove o selidbi Kraša u Srbiju.

- Radnicima Kraša nudim više nego braća Pivac. Kraš ima sjajan brend, sjajne proizvode i sjajne zaposlenike, ima veliki potencijal za rast i razvoj, a zbog našeg iskustva u industriji dobar smo ulagač - poručuje srpski investitor u izjavi za Jutarnji list.

- Rezultati koje smo dosad postigli u konditorskoj industriji ohrabruju nas da nastavimo s investicijama. Naša je grupacija vlasnik Jaffe i Baninija, kompanija čiji su proizvodi dobro poznati u Hrvatskoj. Otkad smo im mi vlasnici, one su znatno uspješnije. Neprestano investiramo u tehnologiju i razvoj. Samo smo u Jaffu uložili 28,6 milijuna eura. Od našeg preuzimanja kompanija je učetverostručila prihode, višestruko smo povećali proizvodnju i broj zaposlenih.

Za ponudu braće Pivac iz rujna ove godine Uprava Kraša kazala je da je smatra preniskom, iako ju je prije manje od godinu dana procijenila na 400 kuna. S druge strane, Kappa Star grupa srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića za dionicu Kraša spremna je dati 1050 kuna, gotovo dva i pol puta više – no, pojedinačni dioničari, većinom zaposlenici Kraša, zasad se ne odlučuju za Kappu.

Posljednjih nekoliko godina poslovanje Kraša iznimno je stabilno: s milijardu i 32 milijuna kuna u 2017. godini, konsolidirani prihodi lani su neznatno pali, na milijardu i 22 milijuna. Prije deset godina Kraš je prihodovao milijardu i 52 milijuna kuna, a pad od tada iznosi 2,8 posto. U tom periodu svjetska konditorska industrija ostvarivala je prosječni godišnji rast od oko 2 posto.

Profitne marže Kraša nešto su problematičnije. Iako je prošlogodišnji rezultat bio 66 posto veći nego godinu ranije, on je još uvijek ispod prosjeka sličnih kompanija u regiji. U 2018. godini neto dobit iznosila je 50 milijuna kuna, odnosno 4,8 posto, što je istaknuto povećanje prema prethodnim godinama, kada se kretala oko 2 posto (najgore je bilo 2015., kad je iznosila 1,3 posto).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik