pretraga

kursna lista

RS

BA

HR

MK

EUR 117.5248
USD 105.1676
CHF 106.7243
GBP 141.7157
CAD 79.8836
HRK 15.7879
BAM 60.0895
EUR 1.955830
CAD 1.349428
HRK 26.179579
CHF 1.775370
GBP 2.573629
USD 1.757863
RSD 1.592767
CAD 5.051136
CZK 0.281834
CHF 6.985052
GBP 9.636229
USD 6.918497
EUR 7.624184
PLN 1.743468
EUR 61.505
USD 46.5066
GBP 72.8128
CHF 46.4119
CAD 45.4818
20.11.2019.Makfax Macedonia

Просечната плата во септември порасна за 4,4 отсто и изнесува 25.435 денари

Просечната плата во септември порасна за 4,4 отсто и изнесува 25.435 денариСпоред најновите податоци на Државниот завод за статистика, просечната плата во септември годинава бележи раст од 4,4 отсто и изнесува 25.435 денари, што е за 1.080 денари повисока во однос на истиот месец 2018 година, информираат од владејачкиот Социјалдемократски сојуз на Македонија.

„Зголемувањето на платите се должи на политиката на СДСМ за подобрување на животниот стандард на граѓаните и покачувањето на платите во јавната администрација, а пред сè во образованието, здравството и социјалната заштита. Трендот на значително зголемување на платите ќе продолжи и наредните месеци со усвојувањето на законот за субвенционирање на придонесите на плати за работодавачите, кои ќе им ги покачат платите на своите вработени од 100 евра, предложен од СДСМ, но и со рекордниот раст на минималната плата за 5.500 денари на 14.500 денари“, велат од СДСМ.

Од владејачката партија додаваат дека одговорните и домаќински политики на СДСМ се поттик за економскиот раст и за растот на платите, а тоа го потврдил и Меѓународниот монетарен фонд , кој го нагласил фактот дека покрај зголемувањето на платите, невработеноста достигнала историско најниско ниво од 17,5 проценти.

Ocena
Vaša ocena
Bookmark and Share