Brišu “mrtve” firme iz registra

Bez autora
Nov 20 2019

Uprava za indirektno oporezivanje BiH od početka godine pokrenula je 519 postupaka deregistracije poreskih obveznika, nakon što je utvrđeno da duže vrijeme podnose PDV prijave sa nulom, odnosno, ne obavljaju poslovnu djelatnost.Takvih slučajeva tokom prošle godine bilo je čak 9.175, a načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO BiH Ratko Kovačević objašnjava da svi obveznici koji pet godina i duže podnose PDV prijave sa nulom moraju da se izjasne da li će uopšte poslovati i ako neće, da o tome obavijeste UIO. Dodaje i da sve one koji se ne jave u predviđenom roku, UIO po automatizmu deregistruje iz sistema PDV-a.

Brišu “mrtve” firme iz registraUprava za indirektno oporezivanje BiH od početka godine pokrenula je 519 postupaka deregistracije poreskih obveznika, nakon što je utvrđeno da duže vrijeme podnose PDV prijave sa nulom, odnosno, ne obavljaju poslovnu djelatnost.

Takvih slučajeva tokom prošle godine bilo je čak 9.175, a načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO BiH Ratko Kovačević objašnjava da svi obveznici koji pet godina i duže podnose PDV prijave sa nulom moraju da se izjasne da li će uopšte poslovati i ako neće, da o tome obavijeste UIO.

Dodaje i da sve one koji se ne jave u predviđenom roku, UIO po automatizmu deregistruje iz sistema PDV-a.

Iz UIO BiH podsjećaju da su pojačane mjere kontrole u postupcima registracije omogućene izmjenama Pravilnika o registraciji i upisu u Jedinstveni registar obveznika indirektnih poreza.

Jedna od tih mjera je i provjera na terenu, koja se sprovodi u cilju utvrđivanja da li podnosilac zahtjeva za registraciju ispunjava uslove za obavljanje oporezive djelatnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik