Povećan izvoz iz BiH u Rusiju

Bez autora
Nov 20 2019

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović sastao se danas sa ambasadorom Rusije u BiH Petrom Ivancovim. Na sastanku se razgovaralo o obimu trgovinske razmjene, a posebno o povećanom izvozu voća iz Bosne i Hercegovine u Rusiju. Sistem kontrole i izvoza voća je značajno unaprijeđen i bilježi se stalno povećanje izvoza u Rusku Federaciju. Takođe, očekujemo i dobijanje dozvole za izvoz hrane životinjskog porijekla na ovo veliko i značajno tržište jer smo mi, sa svoje strane, ispunili sve standarde i zahtjeve Ruske Federacije. Vjerujem da smo dovoljno napredovali jer nam je EU, koja zahtijeva visoke standarde, već dozvolila izvoz većine vrsta hrane, istakao je ministar Šarović.

Povećan izvoz iz BiH u RusijuMinistar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović sastao se danas sa ambasadorom Rusije u BiH Petrom Ivancovim. Na sastanku se razgovaralo o obimu trgovinske razmjene, a posebno o povećanom izvozu voća iz Bosne i Hercegovine u Rusiju.

- Sistem kontrole i  izvoza voća je značajno unaprijeđen i bilježi se stalno povećanje izvoza u Rusku Federaciju. Takođe, očekujemo i dobijanje dozvole za izvoz hrane životinjskog porijekla na ovo veliko i značajno tržište jer smo mi, sa svoje strane, ispunili sve standarde i zahtjeve Ruske Federacije. Vjerujem da smo dovoljno napredovali jer nam je EU, koja zahtijeva visoke standarde, već dozvolila izvoz većine vrsta hrane - istakao je ministar Šarović.

Na sastanku je pozdravljen zajednički početak rada Radnih grupa za energetiku između Rusije i Bosne i Hercegovine, koje će od narednog mjeseca biti angažovane na rješavanju ključnih pitanja između dvije zemlje, kao što je mogućnost snabdijevanja gasom BiH kroz nove gasovode, te otplata duga Ruskoj Federaciji za isporuku gasa, u periodu 1991-1995.

Šarović najavio je da će „za isti sto“ pozvati nadležne predstavnike entiteta kako bi pokušali približiti stavove, ističući da je vrijeme da se za rješavanje pitanja duga za gas, odrede jasni rokovi, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik