INA odobrila proces dubinskog snimanja

Bez autora
Nov 21 2019

Ina je zaprimila zahtjev hrvatske Vlade za pokretanjem procesa dubinskog snimanja kompanije, a provodit će ga investicijski savjetnici koje je Vlada angažirala početkom kolovoza ove godine, priopćeno je u srijedu iz te naftne kompanije. U priopćenju se navodi da je Uprava Ine odobrila proces dubinskog snimanja. U skladu s važećom regulativom i dobrom poslovnom praksom, Ina će nastaviti objavljivati sve propisane informacije u tom procesu, dodaje se još u priopćenju. Premijer Andrej Plenković krajem 2016. godine objavio je da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti Inu otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL, nakon što je Hrvatska izgubila u postupku koji je pokrenula protiv MOL-a pred arbitražnim sudom komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi.

INA odobrila proces dubinskog snimanjaIna je zaprimila zahtjev hrvatske Vlade za pokretanjem procesa dubinskog snimanja kompanije, a provodit će ga investicijski savjetnici koje je Vlada angažirala početkom kolovoza ove godine, priopćeno je u srijedu iz te naftne kompanije.

U priopćenju se navodi da je Uprava Ine odobrila proces dubinskog snimanja.

U skladu s važećom regulativom i dobrom poslovnom praksom, Ina će nastaviti objavljivati sve propisane informacije u tom procesu, dodaje se još u priopćenju.

Premijer Andrej Plenković krajem 2016. godine objavio je da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti Inu otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL, nakon što je Hrvatska izgubila u postupku koji je pokrenula protiv MOL-a pred arbitražnim sudom komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi.

Sredinom siječnja 2017. Vlada je osnovala Savjet za pregovore s MOL-om vezanima uz mogući otkup dionica koje drži ta mađarska kompanija u Ini. Tim tijelom predsjeda premijer Plenković, a Savjet daje smjernice, poduzima mjere i aktivnosti te predlaže Vladi donošenje odluke vezane uz pripremu, provedbu i financiranje postupka mogućeg otkupa dionica Ine koje drži MOL.

U travnju lani Vlada je odabrala konzorcij, u kojem su bili Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i Privredna banka Zagreb (PBZ), za investicijskog savjetnika Vlade u transakciji moguće kupnje dionica Ine od mađarskog MOL-a te moguće naknadne prodaje tih dionica novom strateškom partneru Ine.

Međutim, nakon što su se pojavili prijepori oko "shvaćanja onoga što je trebalo inkorporirati u sam ugovor o zastupanju, poglavito po pitanju tehničkih aspekata samoga angažiranja savjetnika", Vlada je 1. kolovoza ove godine odabrala investicijsku banku Lazard kao novog konzultanta.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić tada je na sjednici Vlade kazao da odabir novog savjetnika otvara mogućnost da u prvom kvartalu 2020. hrvatska strana ima završenu prvu fazu i da prema mađarskom Molu izađe s konkretnim ponudama.

Ministar financija Zdravko Marić, pak, tada je rekao da je ukupna financijska težina tog angažmana do devet milijuna eura te da će se po potpisu ugovora, u roku kraćem od šest mjeseci, krenuti u dubinsko snimanje Ine.

Proces dubinskog snimanja trebao bi dati odgovor na to kolika je vrijednost kompanije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik