Hrvatske kompanije za FBI proizvode kacige i oružje, dok za NATO rade odjeću

Bez autora
Nov 21 2019

Tisuće kaciga međimurske kompanije Šestan-Busch, kao i oružje ozaljskog HS Produkta oprema su koju američka savezna agencija FBI nabavlja od tvrtki hrvatske obrambene industrije, dok hrvatski Galeb proizvodi odjeću za NATO. Kako doznajemo od Hrvatske gospodarske komore, domaće kompanije u tom su sektoru poznate kao provjereni i pouzdani partneri s kvalitetnim proizvodima, a trenutno izlažu na 21. Međunarodnom sajmu domovinske sigurnosti, vojno policijske opreme i naoružanja Milipol u Parizu. U organizaciji HGK, uz već navedene kompanije, na sajmu izlažu i Agencija Alan, Kap-ko i Šešir, Galeb, Odjeća i Pozamanterija.

Hrvatske kompanije za FBI proizvode kacige i oružje, dok za NATO rade odjećuTisuće kaciga međimurske kompanije Šestan-Busch, kao i oružje ozaljskog HS Produkta oprema su koju američka savezna agencija FBI nabavlja od tvrtki hrvatske obrambene industrije, dok hrvatski Galeb proizvodi odjeću za NATO.

Kako doznajemo od Hrvatske gospodarske komore (HGK), domaće kompanije u tom su sektoru poznate kao provjereni i pouzdani partneri s kvalitetnim proizvodima, a trenutno izlažu na 21. Međunarodnom sajmu domovinske sigurnosti, vojno policijske opreme i naoružanja Milipol u Parizu.

U organizaciji HGK, uz već navedene kompanije, na sajmu izlažu i Agencija Alan, Kap-ko i Šešir, Galeb, Odjeća i Pozamanterija.

Tvrtka Šestan-Busch iz Preloga prisutna je u više od 70 zemalja te dnevno proizvedu oko tisuću komada zaštitnih kaciga, a na pariški su sajam stigli s vrhunskom preporukom.

- Njemačka tvrtka Busch prije nekoliko mjeseci otvorila je kompaniju s američkim partnerom u Kaliforniji. Naime, ako netko želi postati dobavljač tamošnjoj vojsci i policiji, mora imati registriranu tvrtku u SAD-u. Taj iskorak omogućio nam je da postanemo dobavljač FBI-u kojem smo već isporučili nekoliko tisuća kaciga – pohvalio se Alojzije Šestan, direktor kompanije.

No, u hrvatskoj obrambenoj industriji značajnu ulogu igraju i naše tekstilne tvrtke budući da tehnički tekstil, pojašnjavaju u HGK, predstavlja ključno nišno tržište za Europsku uniju.

- Usmjeravanje prema “pametnoj odjeći” glavni je pokretač tekstilne industrije EU – kazao je Stjepan Pezo iz Galeba koji godišnje proizvede dva milijuna komada odjeće. Njihov asortiman uključuje i proizvode od funkcionalnih pletiva, donje rublje u kojem se tijekom znojenja uslijed fizičkih aktivnosti ne osjeća nelagoda jer se, doznajemo, vlaga brzo odvodi od tijela, te program negorivog donjeg rublja.

- Posao odrađen za NATO najbolja nam je referenca za potencijalne nove partnere kod nastupa na sajmovima – dodao je Pezo o poslu u sklopu kojeg je Galeb proizveo 200.000 kompleta dugačkog donjeg rublja za NATO.

Na pariškom sajmu nove suradnje pokušava sklopiti i kompanija Odjeća koja proizvodi službenu i zaštitnu odjeću poput visokokvalitetnih vojnih i policijskih uniformi te radne i zaštitne odjeće za vatrogasce, navodi HGK.

- Trenutno izvozimo deset posto ukupnog prometa u Makedoniju i BiH. Budući da kao industrija cijenom rada ne možemo konkurirati Dalekom istoku, naglasak stavljamo na kvalitetu te je naš daljnji poslovni plan nastavak rada na specifičnim, visokokvalitetnim manjim serijama proizvoda i rast izvoza - kazala je Jasminka Korotaj, direktorica Odjeće.

Tvrtke hrvatske obrambene industrije inače su redoviti dobavljači naoružanja i vojne opreme za potrebe Hrvatske vojske te je ove godine, priopćila je HGK, posljednji sklopljeni ugovor bio s 34 domaća proizvođača te je vrijedan 314 milijuna kuna. Dodatno, ovogodišnji ugovori s Ministarstvom unutarnjih poslova za opremanje policije, nadzor brzine i razminiranje vrijede 135 milijuna kuna.

Na temelju financijskih pokazatelja, domaće kompanije iz ovog sektora lani su u prometu robom vojne namjene i nevojnim ubojnim sredstvima ostvarile suficit u iznosu nešto manjem od 900 milijuna kuna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik