Dodeljene subvencije za zaštićena prirodna dobra

Bez autora
Nov 21 2019

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan potpisao je danas ugovore sa 21 upravljačem zaštićenih područja, kojima se dodeljuju preostala sredstva za subvencionisanje zaštićenih prirodnih dobara od nacionalnog interesa u 2019. godini, u iznosu većem od 23 miliona dinara.Trivan je tim povodom istakao da je sa današnjom raspodelom resorno ministarstvo u ovoj godini dodelilo ukupno 230 miliona dinara subvencija za zaštitu prirode. On je naglasio da nema boljeg načina da se očuvaju resursi nego da politiku životne sredine, cirkularne ekonomije i održivog razvoja ugradimo u svaku sektorsku politiku, što će u Srbiji započeti usvajanjem zakona o klimatskim promenama.

Dodeljene subvencije za zaštićena prirodna dobraMinistar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan potpisao je danas ugovore sa 21 upravljačem zaštićenih područja, kojima se dodeljuju preostala sredstva za subvencionisanje zaštićenih prirodnih dobara od nacionalnog interesa u 2019. godini, u iznosu većem od 23 miliona dinara.

Trivan je tim povodom istakao da je sa današnjom raspodelom resorno ministarstvo u ovoj godini dodelilo ukupno 230 miliona dinara subvencija za zaštitu prirode.

On je naglasio da nema boljeg načina da se očuvaju resursi nego da politiku životne sredine, cirkularne ekonomije i održivog razvoja ugradimo u svaku sektorsku politiku, što će u Srbiji započeti usvajanjem zakona o klimatskim promenama.

Prema njegovim rečima, pomoć i podrška u upravljanju zaštićenim područjima izraz su čvrstog opredeljenja da se najdragoceniji delovi prirode Srbije moraju zaštititi.

Ministar je naglasio da je dodela sredstava za ovu namenu istovremeno signal i podsticaj svima koji prepoznaju prirodne vrednosti da se uključe u zaštitu prirode, u saradnji sa stručnim institucijama i drugim subjektima u tom sistemu.

On je poručio da će Ministarstvo nastaviti da izdvaja sredstva u tu svrhu, uz očekivanje da će novca za očuvanje nacionalne prirodne baštine biti sve više u godinama koje dolaze.

Zaštita prirode je, kako je predočio, izuzetno značajna jer podrazumeva očuvanje prirodnih resursa i zaustavljanje smanjenja biološke raznovrsnosti, koja je osnov života na Zemlji.

Pitanje resursa postalo je ne samo ekološko, nego i egzistencijalno pitanje, ukazao je Trivan i najavio da će Ministarstvo u narednom periodu razmatrati organizaciju upravljanja i efikasnost mera zaštite u već proglašenim područjima.

U Srbiji je proširena teritorija pod zaštitom na približno osam odsto njene teritorije, a do danas je proglašeno više od 460 zaštićenih područja, od čega su 83 od nacionalnog značaja, sa prvim režimom zaštite.

Dodeljene subvencije pomoći će u sprovođenju programa i mera zaštite kako u ranije zaštićenim, tako i u novoproglašenim zaštićenim područjima.

Ove i prethodne godine proglašeno je novih sedam zaštićenih područja, a do kraja godine očekuje se donošenje još sedam novih uredbi o zaštiti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik