Kakva je budućnost "Budimke" posle prodaje

Bez autora
Nov 21 2019

Posle godina stečaja, jedan od najvećih srpskih brendova u preradi voća i povrća u rukama je novog, domaćeg vlasnika. "Budimka" iz Požege prodata je za 212,7 miliona dinara ITN grupi, koja će u fabriku uložiti najmanje pet miliona evra. Početak proizvodnje očekuje se na proleće. Novi vlasnik požeške fabrike posluje 27 godina. Bavi se inovacijama u prehrambenoj industriji i proizvodnjom smrznutog voća i povrća. Devedeset devet odsto proizvoda iz fabrike u Kosjeriću izvoze, a ulaganjem u "Budimku" obim proizvodnje biće višestruko povećan.

Kakva je budućnost "Budimke" posle prodajePosle godina stečaja, jedan od najvećih srpskih brendova u preradi voća i povrća u rukama je novog, domaćeg vlasnika. "Budimka" iz Požege prodata je za 212,7 miliona dinara ITN grupi, koja će u fabriku uložiti najmanje pet miliona evra. Početak proizvodnje očekuje se na proleće.

Novi vlasnik požeške fabrike posluje 27 godina. Bavi se inovacijama u prehrambenoj industriji i proizvodnjom smrznutog voća i povrća. Devedeset devet odsto proizvoda iz fabrike u Kosjeriću izvoze, a ulaganjem u "Budimku" obim proizvodnje biće višestruko povećan.

"Investicije su sigurno preko pet miliona evra, s obzirom da smo mi firma koja se bavi projektovanjem i inženjeringom u oblasti fabrika hrane mi ćemo to nekako najbolje moći da uradimo sa svojim resursima. Mi već deo kooperanata imamo i nastavljamo dalje da širimo svoje kooperacije", navela je Vera Marković iz ITN grupe.

Kaže da će posla u fabrici biti za najmanje sto radnika. Dešavanja u "Budimki" prati i najmanje 5.000 poljoprivrednika, nekadašnjih kooperanata najvećeg prerađivača voća i povrća u Evropi, osamdesetih godina. Premijerka Srbije pozdravlja privatizaciju.

"Ne samo velikog brenda, velikog simbola naše poljoprivrede i prehrambene industrije već i kao jednog od osnovnih pokretača celog tog kraja Srbije i Požege i celog kraja. Ja očekujem da ćemo danas posle uspešne privatizacije 'Budimke', i to od strane domaćih investitora, domaćih uspešnih kompanija, mi i pre kraja prvog kvartala sledeće godine već imati ponovo pokrenut rad u 'Budimci'", navela je premijerka Ana Brnabić.

Za "Budimku" je licitirala i firma "Inmold" iz Požege. Fabriku nisu kupili, ali jesu farmu junadi čiji je vlasnik nekada bila "Budimka", i to za 17 i po miliona dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik