Liberalizacija tržišta omča oko vrata osiguravajućim kućama

Bez autora
Nov 21 2019

Osiguravajuće kuće u RS zatražiće od nadležnih da odgode liberalizaciju u oblasti auto-odgovornosti, koja bi mogla dovesti do kraha tržišta, s obzirom na to da društva ni kapitalno ni kadrovski nisu spremna na taj izazov. Istakao je to predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS Milomir Durmić, naglasivši da je u ponedjeljak donesena odluka da osiguravajuća društva pokrenu inicijativu za prolongiranje rokova. Podsjetio je da Zakon o obaveznim osiguranjima u saobraćaju, koji je stupio na snagu 2015. godine, predviđa da u 2020. godini u Srpskoj počne fazna liberalizacija u oblasti auto-odgovornosti.

Liberalizacija tržišta omča oko vrata osiguravajućim kućamaOsiguravajuće kuće u RS zatražiće od nadležnih da odgode liberalizaciju u oblasti auto-odgovornosti, koja bi mogla dovesti do kraha tržišta, s obzirom na to da društva ni kapitalno ni kadrovski nisu spremna na taj izazov.

Istakao je to za “Glas Srpske” predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS Milomir Durmić, naglasivši da je u ponedjeljak donesena odluka da osiguravajuća društva pokrenu inicijativu za prolongiranje rokova. Podsjetio je da Zakon o obaveznim osiguranjima u saobraćaju, koji je stupio na snagu 2015. godine, predviđa da u 2020. godini u Srpskoj počne fazna liberalizacija u oblasti auto-odgovornosti.

- Tržište osiguranja u BiH se posmatra kao jedinstveno, međutim FBiH uopšte nema tu zakonsku odredbu niti imaju plan za liberalizaciju tržišta od auto-odgovornosti, tako da bi bilo suludo da društva iz RS imaju liberalizovano tržište, a da to nije slučaj i u FBiH - istakao je Durmić. Naglasio je da fazna liberalizacija podrazumijeva da u prve tri godine regulator odobrava tarife, a potom to čine samostalno osiguravajuće kuće.

- Mišljenja sam da ni regulator nije spreman na taj korak, jer premija od auto-odgovornosti čini više od 70 odsto ukupne premije, što znači da bi u tom periodu regulator trebalo da se bavi samo time - rekao je Durmić.

On je dodao da je većina društava glasala za prolongiranje rokova, dok je uzdržanih bilo samo pet i to uglavnom manjih, koja bi prva osjetila posljedice liberalizacije.

- Uputićemo inicijativu za odgodu liberalizacije predlagačima zakona koji to propisuje, odnosno Vladi RS i Ministarstvu finansija - naglasio je Durmić. On je istakao da je Agencija za osiguranje RS već pomjerila kapitalne cenzuse društvima, tako da će već od iduće godine većina društava morati da se dokapitalizuje, što će mnogima zadati glavobolje.

U Agenciji za osiguranje RS navode da bi se u procesu liberalizacije premija osiguranja od auto-odgovornosti utvrđivala na osnovu više faktora rizika, što znači da bi većina osiguranika imala različitu premiju. Prema podacima agencije u Srpskoj trenutno posluje 15 društava za osiguranje sa sjedištem u RS i deset filijala društava za osiguranje iz FBiH. Od ukupnog broja osiguravajućih kuća iz Srpske za devet mjeseci ove godine 12 društava je iskazalo neto dobitak u iznosu od 26 miliona KM, dok su tri iskazala neto gubitak od 2,5 miliona KM.

- Devetomjesečni neto rezultat je dobitak u iznosu od 23,5 miliona KM - istakli su u Agenciji za osiguranje. Prema saznanjima “Glasa Srpske” najboljim poslovanjem na tržištu mogu se pohvaliti “Nešković osiguranje”, “Drina” i “Aura”, dok su gubitaši “Krajina”, “Viner” i “Triglav”.

Premija

Prema podacima Agencije za osiguranje RS ukupno obračunata premija na tržištu RS za devet mjeseci ove godine iznosila je 177,6 miliona KM, dok je u istom periodu lani bila 171,7 miliona KM.

- Ukupno isplaćena šteta iz osiguranja za devet mjeseci iznosila je 53,7 miliona KM, dok je lani po tom osnovu isplaćeno 52,5 miliona KM - naveli su u agenciji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik