U BiH 99 posto svih preduzeća čine mala i srednja

Bez autora
Nov 21 2019

Od ukupnog broja preduzeća u BiH 99 posto su mala i srednja koja s 60 posto doprinose BDP-u BiH, istaknuto je na 2. konferenciji “Kako bolje podržati razvoj malih i srednjih preduzeća u BiH”.Zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mate Franjičević precizirao je da je u malim i srednjim preduzećima zaposleno 68 posto od ukupnog broja zaposlenih u BiH, što govori o njihovoj važnosti. Akt o malom preduzetništvu bi mogao biti zajednički nazivnik za harmonizaciju našeg zakonodavstva s onim u EU, ali i za harmonizaciju zakona u BiH na različitim nivoima vlasti, rekao je Franjčević.

U BiH 99 posto svih preduzeća čine mala i srednjaOd ukupnog broja preduzeća u BiH 99 posto su mala i srednja koja s 60 posto doprinose BDP-u BiH, istaknuto je na 2. konferenciji “Kako bolje podržati razvoj malih i srednjih preduzeća u BiH”.

Zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mate Franjičević precizirao je da je u malim i srednjim preduzećima zaposleno 68 posto od ukupnog broja zaposlenih u BiH, što govori o njihovoj važnosti.

– Akt o malom preduzetništvu bi mogao biti zajednički nazivnik za harmonizaciju našeg zakonodavstva s onim u EU, ali i za harmonizaciju zakona u BiH na različitim nivoima vlasti – rekao je Franjčević.

Zamjenik šefa misije Ambasade Švedske u BiH Torgny Svenungsson naveo je da je njegova zemlja snažan zagovornik integracije Bosne i Hercegovine u evropsko tržište i razvoja tržišne ekonomije u BiH.

– Zadovoljstvo nam je što podržavamo ovaj četvorogodišnji projekt “Akt o malom preduzetništvu” kroz koji će na različitim nivoima vlasti biti sačinjen harmoniziran strateški i pravni okvir za taj važan segment bh. privrede – dodao je Svenungsson.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković izjavio je da mala i srednja preduzeća u BiH samostalno rastu i stihijski se razvijaju a da bi se to izbjeglo potrebno je usklađivanje s pravilima i propisima EU, te usklađivanje propisa unutar BiH.

Konferenciju su zajedno organizirali Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Vanjskotrgovinska komora BiH, Vijeće stranih investitora u BiH i Eda – Agencija za razvoj preduzeća, uz podršku Švedske agencije za međunarodnu saradnju (Sida) putem Ambasade Švedske.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik