Uzgoj spelte i heljde šansa za Trebinje

Bez autora
Nov 21 2019

Trebinje, ali i cijela Republika Srpska imaju dobre preduslove za razvoj organske proizvodnje u poljoprivredi, iako se ona ni u Srpskoj, niti u BiH, ne razvija onako snažno kako se to radi u državama regiona. Ovo je zaključeno na radionicama koje su se u proteklih petnaestak dana u nekoliko navrata odvijale u Trebinju, u organizaciji Centra za održivi razvoj CORIE, u okviru projekta "Edukacijom poljoprivrednika do organske proizvodnje". Predsjednik ovog udruženja Aleksandar Vukanović kaže da su, svjesni toga problema, na radionicma anagažovali stručnjake, profesore s Poljoprivrednog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

Uzgoj spelte i heljde šansa za TrebinjeTrebinje, ali i cijela Republika Srpska imaju dobre preduslove za razvoj organske proizvodnje u poljoprivredi, iako se ona ni u Srpskoj, niti u BiH, ne razvija onako snažno kako se to radi u državama regiona.

Ovo je zaključeno na radionicama koje su se u proteklih petnaestak dana u nekoliko navrata odvijale u Trebinju, u organizaciji Centra za održivi razvoj CORIE, u okviru projekta "Edukacijom poljoprivrednika do organske proizvodnje".

Predsjednik ovog udruženja Aleksandar Vukanović kaže da su, svjesni toga problema, na radionicma anagažovali stručnjake, profesore s Poljoprivrednog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

"Mi ćemo, u saradnji s Agrarnim fondom grada Trebinja, omogućiti i praktični dio obuke, tako što ćemo iznajmiti plastenik i na licu mjesta, uz stručnu pomoć, pokazati na koji način organizovati organsku proizvodnju", objasnio je Vukanović.

Profesorica Aleksandra Govedarica-Lučić kazala je da ovo područje ima značajne prednosti u povrtarskoj proizvodnji organske hrane.

"Na području istočne Hercegovine još mnogo poljoprivrednog zemljišta nije obrađeno, odnosno to su parcele koje dugo miruju i tu je šansa kada je organska proizvodnja u pitanju, jer se radi o nezagađenom zemljištu i na tim parcelama možemo odmah početi s organskom proizvodnjom, bez onog prelaznog perioda s konvencionalne na organsku proizvodnju", kazala je ona.

Vesna Milić s Poljoprivrednog fakulteta u Istočnom Sarajevu upoznala je lokalne proizvođače s organskom proizvodnjom u ratarstvu.

"Ono što bi bilo interesantno za ovdašnje poljoprivrednike je organski uzgoj spelte i heljde - veoma značajne poljoprivredne kulture za pčelare i naravno nekoliko podvrsta kukuruza, što se u budućnosti treba razvijati i na čemu se treba raditi", pojasnila je o

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik