Zenica u urbanom dijelu mora ugalj zamijeniti prirodnim gasom

Bez autora
Nov 21 2019

U sklopu konferencije pod nazivom „Dani primjene prirodnog gasa – Zenica 2019“, direktor Istraživačko-razvojnog centra za gasnu tehniku iz Sarajeva dr. Adnan Đugum prezentirao je danas Studiju i idejno rješenje snabdijevanja prirodnim gasom grada Zenice, koju je sačinio IGT. Đugum je podsjetio kako je u tom gradu samo kompanija „ArcelorMittal“ priključena na postojeći gasni sistem, na koji bi se uskoro trebala priključiti i Kantonalna bolnica Zenica. Evropska banka za obnovu i razvoj, u sklopu kredita KBZ-u za projekt Energetske efikasnosti, odobrila je i milion eura granta za priključenje na gasovod.

Zenica u urbanom dijelu mora ugalj zamijeniti prirodnim gasomU sklopu konferencije pod nazivom „Dani primjene prirodnog gasa – Zenica 2019“, direktor Istraživačko-razvojnog centra za gasnu tehniku iz Sarajeva (IGT) dr. Adnan Đugum prezentirao je danas Studiju i idejno rješenje snabdijevanja prirodnim gasom grada Zenice, koju je sačinio IGT.

Đugum je podsjetio kako je u tom gradu samo kompanija „ArcelorMittal“ priključena na postojeći gasni sistem, na koji bi se uskoro trebala priključiti i Kantonalna bolnica Zenica (KBZ).

– Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), u sklopu kredita KBZ-u za projekt Energetske efikasnosti, odobrila je i milion eura granta za priključenje na gasovod. To je jedna izvanredna ideja, jer taj milion eura može da osigura dovod gasa sa glavne Mjerne regulacione stanice, koja će se praviti u naselju Kanal, odmah pored stanice BH Gasa – napominje Đugum, koji dodaje kako je konferencija i organizirana s ciljem popularizacije gasa kao ekološki prihvatljivog fosilnog goriva.

-Cilj je da pokažemo kako prirodni gas može da doprinese smanjenju zagađenja- prvenstveno sumpordiksidom (SO2) i lebdećim česticama, a što je i najveći problem u Zenici.

Gas je dosta povoljniji od električne energije, skuplji je od uglja, ali benefiti korištenja gasa prevazilazi razliku u cijeni – smatra Đugum te napominje kako je Zenica već krenula u projekte gasifikacije.

U sklopu idejnog rješenja gasifikacije Zenice, napominje Đugum, prezentirana je i ideja „izgradnja dva prstena visokog pritiska“, čime bi osigurali adekvatno snabdijevanje dijelova grada koji nisu pokriveni centralnim grijanjem.

Sve bi kotlovnice, napominje Đugum, u dogledno vrijeme trebale preći na korištenje gasa kao energenta, te dodaje da je i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović najavio kako ima namjeru da zabrani korištenje uglja u gradu.

– Imamo već neka iskustva u Evropi sa takvim načinom rada. Vidjeli smo primjer njemačkog Berlina, koji je značajno smanjiio emisije uvođenjem gasa umjesto uglja te poljskog Krakova, koji je upravo zabranio korištenje uglja – napominje Đugum, koji je dodao da je Krakov imao sudske postupke i borbe, ali se uspio izboriti.

Zenica, zbog temperaturnih inverzija i nemogućnosti prirodnog odvođenja zagađujućih materija tokom zime, mora zaobići upotrebu uglja u svojim urbanim dijelovima.

Direktor JP Zenica Gas Sandino Rizvanović najavio je kako će gas biti ponuđen svim industrijskim pogonima te domaćinstvima, koja bi gas mogla dobiti 2021. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik