Turska menja poreski sistem: Povećava se porez za bogate i smeštaj u hotelima

Bez autora
Nov 25 2019

Turski parlament je ratifikovao nove zakone o poreznoj regulaciji, uključujući veće stope za one sa visokim prihodima i veći porez na smeštaj u hotelima.Prema najavama vladajuće Stranke pravde i razvoja, zakon ima za cilj da prikupi "više poreza od onih koji zarađuju više i manje od onih koji zarađuju manje". Zakonom se predlažu novi porezi na kuće, u zavisnosti od njihove vrednosti, kao i porez na smeštaj, prenosi turski Dejli Sabah. Kuće koje koštaju više od 5 miliona turskih lira podležu većem porezu na stanove, prema novim pravilima.

Turski parlament je ratifikovao nove zakone o poreznoj regulaciji, uključujući veće stope za one sa visokim prihodima i veći porez na smeštaj u hotelima.

Prema najavama vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP), zakon ima za cilj da prikupi "više poreza od onih koji zarađuju više i manje od onih koji zarađuju manje".

Zakonom se predlažu novi porezi na kuće, u zavisnosti od njihove vrednosti, kao i porez na smeštaj, prenosi turski Dejli Sabah.

Kuće koje koštaju više od 5 miliona turskih lira podležu većem porezu na stanove, prema novim pravilima.

Naime, vlasnici kuća u vrednosti između 5 i 7,5 miliona lira platiće 0,3 odsto poreza, dok će se na kuće u vrednosti između 7,5 i 10 miliona primenjivati porez od 0,6 procenata. Na kuće u vrednosti preko 10 miliona plaćaće se porez po stopi od jednog procenta.

Porez na usluge smještaja biće jedan odsto do kraja 2020. godine, a nakon toga raste na dva procenata. Primenjivaće se na prihod i plaćaće ga gosti. Uredbom se takođe predviđa porez od 7,5 odsto na digitalno oglašavanje i digitalni sadržaj.

Porez na digitalne usluge uključivaće sve oblike internetskog oglašavanja i usluge koje omogućavaju slušanje, gledanje ili preuzimanje bilo kojeg digitalnog sadržaja u skladu s novim propisima.

Novi zakon udvostručuje porez na prodaju deviza na 0,2 odsto i daje predsedniku Erdoganu ovlašćenje da ga podigne na deset puta veći iznos.

Zakonom se ukida i oslobađanje od poreza na sportske sudije. Štaviše, porezi prikupljeni od prihoda sportista podići će se na sa 15 na 20 odsto. O ovom zakonu će raspravljati Odbor za planiranje i budžet Parlamenta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik