Otvorena prva javna garaža na Kopaoniku

Bez autora
Nov 24 2019

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić otvorio je na Kopaoniku novoizgrađenu višespratnu parking-garažu za putnička vozila, koja će doprineti rešavanju problema saobraćajne preopterećenosti sa kojim se taj ski-centar suočava decenijama. Ljajić je precizirao da je kapacitet novootvorene garaže 309 zatvorenih i 60 otvorenih parking-mesta, istakavši da je garaža urađena po najvišim standardima i sadrži dva boksa za pranje, mokre čvorove, identifikaciju parking-mesta, parking-mesta za invalide i punjače za elektro-automobile. On je naveo da su sredstva za izgradnju garaže obezbedili Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u iznosu od 100 miliona dinara, a ostatak od 470 miliona dinara obezbedilo je JP „Skijališta Srbije“.

Otvorena prva javna garaža na KopaonikuPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić otvorio je danas na Kopaoniku novoizgrađenu višespratnu parking-garažu za putnička vozila, koja će doprineti rešavanju problema saobraćajne preopterećenosti sa kojim se taj ski-centar suočava decenijama.

Ljajić je precizirao da je kapacitet novootvorene garaže 309 zatvorenih i 60 otvorenih parking-mesta, istakavši da je garaža urađena po najvišim standardima i sadrži dva boksa za pranje, mokre čvorove, identifikaciju parking-mesta, parking-mesta za invalide i punjače za elektro-automobile.

On je naveo da su sredstva za izgradnju garaže obezbedili Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u iznosu od 100 miliona dinara, a ostatak od 470 miliona dinara obezbedilo je JP „Skijališta Srbije“.

Prema njegovim rečima, ova garaža je zajednički projekat Ministarstva turizma i Ministarstva odbrane, koje je ustupilo zemljište, odnosno lokaciju za izgradnju.

Potpredsednik Vlade je ukazao na to da je ova javna garaža prvi takav objekat na našim planinama, ocenivši da je reč o kapitalnom projektu koji je nedostajao Kopaoniku i koji će u velikoj meri rešiti višegodišnji problem saobraćajne preopterećenosti na ovoj planini.

Kako je naveo, iz godine u godinu ski-centar Kopaonik širi svoje kapacitete, kako smeštajne, tako i infrastrukturne i danas na toj planini ima 15 hotela.

Prema njegovim rečima, do pre pet godina ti hoteli su manje-više bili sa dve ili tri zvezdice, a sada polovina njih ima četiri zvezdice, odnosno visoku kategorizaciju.

Ljajić je ocenio da je i preduzeće „Skijališta Srbije“ puno uradilo na poboljšanju infrastrukture, kada se radi o ski-stazama, i da danas ima tri ski-staze za noćno skijanje i jedinu stazu u regionu za noćno sankanje, a sve staze su opremljene sistemom za veštačko osnežavanje.

Potpredsednik Vlade je najavio da će se nastaviti sa ulaganjem i poboljšanjem sadržaja kako bi Kopaonik postao celogodišnja turistička destinacija.

Naš cilj je i povećanje ukupnog turističkog prometa i broja gostiju, uključujući i strane. Nismo zadovoljni strukturom gostiju, još uvek je odnos približno 80 prema 20 odsto u korist domaćih turista. Želimo da se ta struktura menja i da imamo što veći broj inostranih gostiju, a sa ovakvim sadržajima mi tome doprinosimo, naveo je Ljajić.

Ono što će biti ključno za ostvarivanje tog cilja, istakao je potpredsednik Vlade, jeste izgradnja gondole od Brzeća do Kopaonika, napomenuvši da će realizacija tog projekta verovatno početi sledeće godine.

On je objasnio da će izgradnja gondole biti finansirana sredstvima kredita Evropske investicione banke u procenjenoj vrednosti 22,5 miliona evra, bez PDV-a.

S jedne strane, to će doprineti rešavanju saobraćajne opterećenosti, ali i oživljavanju Brzeća, jednog zamrlog turističkog centra, gde ima 3.300 ležajeva i četiri hotela koji su spremni za otvaranje, ali se vlasnici ne odlučuju na to jer nema gostiju zbog problema sa dolaskom na Kopaonik, naveo je Ljajić.

Prema njegovim rečima, desetine autobusa i stotine automobila skoro da parališu saobraćaj na toj deonici, pa je potrebno sat vremena putovanja za dvadesetak kilometara.

Sa gondolom će se od Brzeća do Kopaonika stizati za 11 minuta, rekao je potpredsednik Vlade i dodao da se radi na razvijanju podnožja Kopaonika, kao i Jošaničke banje, u koju još uvek mora mnogo da se ulaže.

Brzeće, Jošanička banja i Kopaonik, kad se svi planovi realizuju, biće jedna zaokružena turistička celina, i tada možemo da govorimo o Kopaoniku kao celogodišnjoj turističkoj destinaciji, zaključio je Ljajić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik