Za dva pištolja porez oko 22.000 dinara: Novi zakon smanjuje namete vlasnicima više komada oružja

Bez autora
Nov 24 2019

Na adrese vlasnika registrovanog oružja upravo pristižu rešenja za ovogodišnji porez. On se, po važećem zakonu, plaća u godišnjem iznosu za svaki komad oružja, i to u roku od 15 dana od prijema rešenja.Od januara će obračun ovog nameta biti nešto povoljniji za one koji imaju više komada oružja, i uz to dozvolu za nošenje. Prema navodima Poreske uprave Srbije, porez za oružje za ličnu bezbednost za koje je izdat oružni list za držanje oružja, odnosno kolekcionarska dozvola iznosi 3.670 dinara. Ukoliko je uz to izdata i dozvola za nošenje, ovaj porez iznosi 18.280 dinara, navode u Poreskoj upravi. Za automatsku pušku porez iznosi 13.530 dinara, a za poluautomatsku 5.430 dinara.

Za dva pištolja porez oko 22.000 dinara: Novi zakon smanjuje namete vlasnicima više komada oružjaNa adrese vlasnika registrovanog oružja upravo pristižu rešenja za ovogodišnji porez. On se, po važećem zakonu, plaća u godišnjem iznosu za svaki komad oružja, i to u roku od 15 dana od prijema rešenja. Od januara će obračun ovog nameta biti nešto povoljniji za one koji imaju više komada oružja, i uz to dozvolu za nošenje.

Prema navodima Poreske uprave Srbije, porez za oružje za ličnu bezbednost za koje je izdat oružni list za držanje oružja, odnosno kolekcionarska dozvola iznosi 3.670 dinara.

- Ukoliko je uz to izdata i dozvola za nošenje, ovaj porez iznosi 18.280 dinara - navode u Poreskoj upravi. - Za automatsku pušku porez iznosi 13.530 dinara, a za poluautomatsku 5.430 dinara.

Kada zažive izmene Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, koje su trenutno u skupštinskoj proceduri, vlasnici više komada registrovanog oružja, koji imaju dozvolu za nošenje, bar će malo odahnuti.

Oni će ubuduće za jedno oružje za koje je izdata isprava za držanje i nošenje, plaćati porez od 18.280 dinara, ali će se na svaki sledeći komad registrovanog oružja za ličnu bezbednost plaćati svega 3.670 dinara, što je poreski iznos samo za držanje "cevi".

Tako će građanin koji danas za dva pištolja, uz dozvolu za nošenje, plaća porez 36.560, iduće godine dobiti rešenje na ukupno 21.950 dinara.

Novim propisom uvodi se još jedna važna novina, koja se odnosi na nestalo registrovano oružje. Za takvo oružje se porez neće plaćati, sve dok se ne pronađe i ne vrati vlasniku. Naravno, uslov je da se nestanak oružja uredno prijavi policiji. Zato se predviđa i zatezna kamata i pun iznos poreske obaveze za one koji lažno prijave krađu ili nestanak i na ovaj način pokušaju zloupotrebu kroz izbegavanje poreske obaveze.

Podaci MUP

Porez na registrovano oružje plaća se u godišnjem iznosu za svaki komad. Iznos utvrđuje rešenjem Poreska uprava, na osnovu podataka dostavljenih iz Ministarstva unutrašnjih poslova koje je izdalo oružni list za držanje, odnosno kolekcionarsku dozvolu, kao i dozvolu za nošenje oružja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik