Nova šansa za male privrednike – do kraja godine konkurs za povoljne kredite i bespovratna sredstva

Bez autora
Nov 25 2019

U toku je novi "Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja" koji obezbeđuje 300 miliona dinara za privrednike početnike kako bi razvili ili unapredili svoj biznis.Predviđeno je da privrednici dobiju pravo na finansijsku podršku kroz bespovratna sredstava od 20 odsto. Takođe moraju da prođu i obuku. Već godinu i po Nikola se bori za svoje mesto na tržištu. Proizvodi koje pravi njegova kompanija trenutno se nalaze u oko 500 objekata u Srbiji.

Nova šansa za male privrednike – do kraja godine konkurs za povoljne kredite i bespovratna sredstvaU toku je novi "Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja" koji obezbeđuje 300 miliona dinara za privrednike početnike kako bi razvili ili unapredili svoj biznis. Predviđeno je da privrednici dobiju pravo na finansijsku podršku kroz bespovratna sredstava od 20 odsto. Takođe moraju da prođu i obuku.

Već godinu i po Nikola se bori za svoje mesto na tržištu. Proizvodi koje pravi njegova kompanija trenutno se nalaze u oko 500 objekata u Srbiji.

"Finansije su veliki problem, jer banke ne prepoznaju početnike u poslovanju dok ne napune svoje dve godine. Osim sopstvenih sredstava, nemamo mogućnosti da se finansiramo iz drugih izvora", ukazuje Nikola Stanišić, direktor firme "Šumska tajna".

Nikoli, kao i drugim novoosnovanim preduzetnicima, poljoprivrednim gazdinstvima, mikro i malim privrednim društvima u starosti do dve godine, koji žele da pokrenu ili unaprede svoj biznis, u borbi sa konkurencijom mogao bi da pomogne novi nacionalni program promocije preduzetništva i samozapošljavanja.

"Mi smo se prijavili za projekat koji PKS implementira za startap ja sam, bilo je samo pitanje vremena kada će takav jedan projekat da krene u Srbiji baš iz tog razloga jer su nedostupne za male firme i početnike u poslovanju je nedostupan izvor finansija", navodi Stanišić.

Bankarski krediti dodeljivaće se za nabavku proizvodne opreme, mašina, postrojenja, sadnica, kupovinu ili adaptaciju poslovnog ili proizvodnog prostora, te za obrtna sredstva. Sve to uz pogodnosti i nižu kamatnu stopu koja je fiksna u maksimalnom iznosu od 5,99 odsto na godišnjem nivou.

"Projekat će se sprovoditi u prvoj fazi isključivo sredstvima obezbeđenim u ministarstvu odnosno u vladi Srbije u budžetu. Trista miliona dinara je obezbeđeno za te svrhe", ističe državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Po završetku prve faze, nemačka banka obezbediće bespovratna sredstva od 12,9 miliona evra.

Svi oni koji hoće i žele da ostvare pravo na ova sredstva moraju da prođu kurs ili obuku koja će trajati pet dana, dodaje Dragan Stevanović.

"Svi početnici u poslovanju imaju viziju i veliku energiju da implementiraju i uspeju to što oni rade, ali ulaze sa jako malo znanja a to je baš ono što PKS pruža - da se piše biznis plan i pruže to savetovanje u toku celokupnog kredita i tog procesa finansiranja", navodi Nikola Stanšić.

Za novi program promocije preduzetništva i samozapošljavanja tokom 20 dana interesovanje je pokazalo 130 osoba, oko 60 je popunilo aplikaciju, a među njima su 33 privredna subjekta. Prijave traju do kraja godine.

Program realizuju Vlada Srbije, Nemačka razvojna banka i Privredna komora Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik