Zagrebački Trgovački sud oslobodio Grad Split ogromnog dugovanja

Bez autora
Nov 26 2019

Pravorijek arbitražnog vijeća Hrvatske gospodarske komore iz 2016. kojim je gradu Splitu nametnut dug prema UniCredit Zagrebačkoj i ERSTE banci vezan za izgradnju Spaladium Arene od 53 milijuna eura jutros je poništio Trgovački sud u Zagrebu. Poništivši spomenuti pravorijek HGK, sudac Ivan Vladić odvjetnicima grada Splita i banaka nije pročitao obrazloženje presude, uputivši ih da imaju pravo žalbe u roku 30 dana od primitka pisane presude. Izražavamo zadovoljstvo presudom Trgovačkog suda koji je prihvatio pravne argumente grada Splita i donio nepravomoćnu presudu kojom se poništava arbitražni pravorijek HGK. Očekujem da će se strane banke žaliti na prvostupanjsku presudu i da će konačnu riječ u ovom postupku imati Visoki trgovački sud, kazao nam je odvjetnik Kruno Peronja koji zastupa grad Split u ovome postupku.

Zagrebački Trgovački sud oslobodio Grad Split ogromnog dugovanjaPravorijek arbitražnog vijeća Hrvatske gospodarske komore iz 2016. kojim je gradu Splitu nametnut dug prema UniCredit Zagrebačkoj i ERSTE banci vezan za izgradnju Spaladium Arene od 53 milijuna eura jutros je poništio Trgovački sud u Zagrebu.

Poništivši spomenuti pravorijek HGK, sudac Ivan Vladić odvjetnicima grada Splita i banaka nije pročitao obrazloženje presude, uputivši ih da imaju pravo žalbe u roku 30 dana od primitka pisane presude.

- Izražavamo zadovoljstvo presudom Trgovačkog suda koji je prihvatio pravne argumente grada Splita i donio nepravomoćnu presudu kojom se poništava arbitražni pravorijek HGK. Očekujem da će se strane banke žaliti na prvostupanjsku presudu i da će konačnu riječ u ovom postupku imati Visoki trgovački sud – kazao nam je odvjetnik Kruno Peronja koji zastupa grad Split u ovome postupku.

Sudac Vladić presudio je da su UniCredit Zagrebačka banka i ERSTE banka dužne platiti gradu Splitu parnični trošak od 948. 125 kuna, no također se radi o nepravomoćnoj odluci te će banke doći u obvezu platiti parnični trošak ako presuda postane pravomoćna.

Postupak pred zagrebačkim Trgovačkim sudom pokrenuo je grad Split nakon što je Stalno arbitražno sudište Hrvatske gospodarske komore 28.studenoga 2016. poništilo Ugovor o javno-privatnom partnerstvu između grada Splita i tvrtke Sportski grad TPN pod nazivom 'Projekt Športsko-poslovnog kompleksa LORA u Splitu' koji je podrazumijevao izgradnju Spaladium Arene, poslovnog tornja, garaže i trgovačkog centra.

Sudište HGK, u drugom koraku arbitražne presude, prenijelo je dugovanja tvrtke Sportski grad TPN prema UniCredit Zagrebačkoj i ERSTE banci od 53 milijuna eura (gotovo 400 milijuna kuna) na grad Split.

Pokrenuvši tužbu pred Trgovačkim sudom, splitska gradska uprava zastupana po odvjetniku Peronji zatražila je da sud poništi arbitražnu odluku jer je pravno neutemeljena i neodrživa jer spomenuti ugovor o JPP-u nije potpisala s bankama nego s tvrtkom Sportski grad TPN.

Arbitražu HGK zatražile su banke, a u tom postupku tuženi su bili grad Split i tvrtka Sportski grad TPN. Budući da spomenuti kompleks na Lori nije dovršen, već je izgrađena samo dvorana Spaladium, ostali su dugovi Sportskog grada TPN prema bankama koje su potražile pravnu zaštitu.

Vijeće komore prihvatilo je zahtjev banaka da odlučuje o spomenutome Ugovoru o JPP-u jer su takvu mogućnost predvidjeli aneksi Ugovora. S druge strane, grad Split pozvao se na odredbe pripadajućeg Zakona o arbitraži, dokazujući da pravo na arbitražu nije na pravovaljan način preneseno s Sportskog grada TPN na banke.

- Bez obzira na današnju odluku, još uvijek se možete vansudski dogovoriti i riješiti spor – predložio je sudac Vladić odvjetnicima grada Splita i banaka nakon što je pročitao presudu. No, prisutni odvjetnici kazali su sucu Vladiću da nisu uključeni u pregovore oko vansudskog rješenja spora te da vansudsku nagodbu u pravilu dogovaraju strane u sporu izravno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik